Černovír: Ve znamení výra a povodní

22. leden 2016

Pořádají vlastní závody a hasičský sport už mají v krvi. Jejich ženské družstvo kdysi vyhrálo sedm ročníků Velké ceny Ústeckoorlicka. Černovírští hasiči ale pomáhají lidem a hlavně ví, jak na povodně. Jsou totiž pyšní na svůj speciální povodňový kontejner.

Obec Černovír je už přes čtyřicet let součástí města Ústí nad Orlicí, do roku 1945 měla převážně německé obyvatele. První hasičský sbor byl založený v roce 1898, tehdy ale patřil Německé hasičské jednotě.

Po odsunu Němců se začala obec znovu osidlovat a už říjnu 1945 vznikl nový hasičský sbor. Po předchůdcích toho moc nezdědil, hadic bylo málo a ostatní výstroj, jako přilby a sekerky, se sháněla po chalupách. Hasiči se ale tehdy do všeho pustili s vervou.


SDH Černovír
Počet obyvatel: 310
Počet členů: 65 (42 mužů, 23 žen, 20 dětí a dorostenců)
Rok založení SDH: 1945
Kategorie Jednotky požární ochrany JPO III.
Kuriozita: Speciální povodňový kontejner

Na povodeň jsou připravení prakticky stále

Hasiči v Černovíru si vedou přesné statistiky. V posledních deseti letech jejich jednotka vyjížděla k 156 zásahům, z toho téměř polovinu tvořily požáry. Jednotka je zařazená v kategorii JPO III, ale její členové pomáhají i v profesionální jednotce v Ústí nad Orlicí. Spolu s nimi zasahovali například při velkých povodních v jižních Čechách v roce 2002.

Černovírští hasiči se podíleli také na likvidaci následků větrné smršti ve Vysokých Tatrách v roce 2004 a nezapomenou ani na povodeň v Litoměřicích v roce 2013. Mají ale zkušenosti i v samotném Čenovíru, vždyť obec se nachází na břehu Tiché Orlice, která někdy rozhodně tichá nebývá.

Vytahování osobního vozidla, silnice č.360 u Černovíru (2009)

Sbor si nechal na zakázku vyrobit tzv. povodňový kontejner. „Je to vlastně u nás v Česku taková rarita,“ vysvětluje velitel jednotky Ivan Špinler.

„Náš zásahový vůz Iveco daily jsme si uzpůsobili tak, že všechno hasičské vybavení je ve vyjímatelném kontejneru. Takže my tady paletovým vozíkem můžeme všechno vyndat a do pár minut kontejnery vyměnit. Povodňové kontejnery máme nachystané - čerpadla, dezinfekce, náčiní, zkrátka vše, co je při povodních a samozřejmě pak jejich likvidaci potřeba. Když nás operační středisko povolá k bleskové povodni, jsme vždy připravení “, dodává velitel hasičů.

Sběratelé pohárů

V roce 1951 byl založen oddíl mladých hasičů. Už od roku 1972 se černovírští hasiči účastní celoroční hry Plamen, na kontě mají celou řadu úspěchů. V současnosti ve hře Plamen bodují mladí hasiči hlavně díky výkonům jednotlivců. SDH Černovír vysílá na soutěže až pět družstev dospělých.

Ve Velké ceně Ústeckoorlicka bodují i muži, ale sbor je hlavně pyšný na historický úspěch někdejšího družstva žen, na jeho sedminásobné vítězství v této soutěži. Hasičskou zbrojnici si černovírští hasiči vybudovali sami a právě cestu do klubovny v prvním patře lemují diplomy a desítky pohárů ze soutěží.

Oslavy 60 let SDH, většina členů sboru (2005)

O černého výra

SDH Černovír od roku 1992 pořádá soutěž O černého výra, která byla součástí Extraligy, dnes je jednou ze soutěží Velké ceny Ústeckoorlicka. Další speciální soutěží, tentokrát pro mladé hasiče, je od roku 1996 Memoriál Zdeňka Veselého. Například v loňském roce na ni přijelo celkem 88 hlídek. Oblíbený je i Jarní turnaj v minikopané O putovní pohár SDH Černovír nebo turnaj v bowlingu.
Hasiči se starají o sportovní areál Pod lesem.

Všude mají přátele

Od povodní v roce 2002 hasiče z Černovíru pojí vzájemné přátelství s hasiči v Hluboké nad Vltavou a Závišicích, se kterými se pravidelně scházejí. V roce 2001 začala i jejich „družba“ s polskými hasiči OSP Starý Waliszów. Pořádají společná cvičení a jezdí na Floriánskou pouť do Bystřice.

Dobrovolné hasiče z Černovíru můžete až do pátku 29. ledna 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI CERNOVIR na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio