Horní Roveň: Pro malé hasiče udělají všechno

15. duben 2016

Sboru dobrovolných hasičů v Horní Rovni podporuje nastupující generaci. Práce s mládeží má v obci velmi dlouhou tradici. A to samozřejmě přináší ovoce, jednak v podobě nadšení těch nejmenších pro věc a také řady pohárů.

Horní Roveň je místní částí obce Dolní Roveň. Zajímavé je, že v této obci jsou celkem čtyři sbory dobrovolných hasičů. Vycházejí spolu dobře, i když kořeny jisté soupeřivosti bychom našli už v dávné historii. Jako hasičské jednotky ale spadají do různých kategorií, takže o profesní konkurenci nejde. Jednotka hasičů v Horní Rovni je vedena jako JPO V.

Rozdělili se už po pěti letech

Sbor v Horní Rovni byl založen v roce 1877, společný pro Horní a Dolní Roveň. V té době měl sbor 92 členů. Hasiči cvičili střídavě v obou částech obce. Od počátku založení sboru ale existovala konkurence mezi členy Horní a Dolní Rovně, a tak se původně společný hasičský sbor v roce 1882 rozdělil na dvě části.


SDH Horní Roveň
Počet obyvatel: 650
Počet členů: 91 (41 mužů, 17 žen, 33 dětí)
Rok založení SDH: 1877
Kategorie Jednotky požární ochrany JPO V.

V prvních desetiletích 20. století hasiči z Horní Rovně bojovali s několika desítkami požárů a získal tak dobrou pověst i v Platenicích a Moravanech. Jedním z důležitých okamžiků byl rok 1929, kdy byl zvolen starostou sboru Jan Schejbal. Na své zahradě zorganizoval veřejné cvičení. Při této akci byla firmou Stratílek z Vysokého Mýta představena motorová stříkačka. Sbor si ji ale zakoupil až v roce 1937.

Historické mini muzeum

Současná podoba zbrojnice navazuje na stavební úpravy z padesátých let minulého století. Poslední modernizací, přístavbou garáží a technického zázemí, prošla zbrojnice v roce 2004. Z původní garáže hasiči vybudovali malé muzeum historické techniky. Součástí expozice jsou také hasičské historické uniformy a přilby.

Historická technika v hasičském muzeu, v popředí Stratílkova stříkačka z roku 1937, vzdadu Tatra 805 z roku 1957

Dominantou malého muzea je historické auto Tatra 805 z roku 1957. „Tatra je v pořádku a je schopná jet,“ vysvětluje jednatel sboru Josef Procházka. „Byli jsme s ní například při oslavách výročí sboru v Dašicích nebo Ředicích.“ Vedle Tatry stojí i Stratílkova motorová stříkačka z roku 1937. „Tu ještě musíme doladit a opravit,“ dodává starosta sboru František Třasák. „Příští rok totiž budeme slavit 140. výročí sboru a při tom by naše stříkačka chybět neměla.“

O malé hasiče není nouze

Hornorovenští hasiči si nepamatují, že by někdy byla přerušena práce s mládeží. Malých hasičů měl vždy sbor dost, v současné době pracuje s 25 dětmi a osmi dorostenci. Vedoucích mládeže je celkem šest. „Už i já jsem jako dítě běhala pod vedením starosty pana Třasáka,“ říká vedoucí Iva Vančurová. „Když mi bylo osmnáct, tak jsem tu štafetu převzala.“

Mladí hasiči z Horní Rovně se umisťují na horních příčkách soutěží. Tým mladších žáků například loni získal zlato v okresním kole, starší žáci postoupili do kraje. „Loni měli velký úspěch i dorostenci, tři postoupili do krajského kola a Iveta Vančurová nám přivezla stříbrnou medaili. Bodovali i Dominik Binko a Radek Schejbal,“ dodává vedoucí mládeže Iva Vančurová. „Radek byl úspěšný i na středoškolské soutěži v disciplínách TFA, což je celorepubliková soutěž, stal se vicemistrem.

Specializace na povodně

Výjezdová jednotka sboru má čtrnáct členů, velitelem je Luboš Roček: „S ohněm jsme bojovali před třemi lety, ale specializací naší jednotky jsou povodně a živelné katastrofy. Dodnes máme v živé paměti červen 2013, kdy Roveň zalila voda, od Litětin po Komárov. To tu plnili pytle s pískem snad všichni.“ V roce 2013 bylo v Dolní Rovni a místních částech ohroženo téměř 500 domů. „Hasiči i místní lidé naplnili snad pět tisíc pytlů s pískem,“ dodává starostka obce Iva Vinařová. „Cením si toho, že až byly ohrožené i jejich domy, pomáhali hlavně ostatním.“

Hasičský sportovní areál slouží všem

Hasiči mají v Horní Rovni svůj sportovní a rekreační areál. Součástí je tenisový kurt, posilovací stroje, dětský koutek, travnaté hřiště pro míčové hry. v zimě také osvětlené kluziště. V areálu je samozřejmě prostor na trénink požárního sportu a také zastřešené posezení a zázemí pro oslavy. Hasiči v Horní Rovni pořádají celou řadu akcí, například karneval, hasičský ples, maškarní průvod obcí, pálení čarodějnic. Pyšní jsou hlavně na populární Cyklomaraton.

Hasiči z Horní Rovně bojují v okresním kole hry Plamen 2015.JPG

Dobrovolné hasiče z Horní Rovně můžete až do pátku 22. dubna 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI ROVEN na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.