Jablonné nad Orlicí: Hasiči v Tatrách do pěti minut

19. únor 2016

Hasiči v Jablonném nad Orlicí loni oslavili 140 let založení svého sboru. Vzpomínky na všechny etapy historie ožívají hlavně v garáži zbrojnice. K vidění je tam totiž nejen koňská ruční stříkačka, ale i historická vozidla značky Tatra.

Sbor dobrovolných hasičů v Jablonném nad Orlicí je jednotkou JPO II, která k zásahu vyjíždí do pěti minut. Ve výjezdové jednotce je osmnáct hasičů, kteří se za posledních pět let vyráželi k více než dvěma stům událostí, z toho k padesáti požárům. Jablonečtí hasiči například nechyběli u likvidace rozsáhlého požáru galvanovny v Lanškrouně, kde škoda přesáhla 80 milionů korun nebo textilní výrobny v Těchoníně.

Historické, ale spolehlivé

K rychlým zásahům, například k dopravním nehodám, hasiči mimo jiné vyjíždějí v upraveném, dnes již historickém vozidle značky Tatra 613. „Zatím nás naše šestsettřináctka nezklamala, je sice jen dvoumístná, ale dozadu se vejde spousta vybavení, lékárničky, hasicí přístroje a podobně,“ vysvětluje velitel hasičů Petr Kunc.


SDH Jablonné nad Orlicí
Počet obyvatel: 3 300
Počet členů: 115 (66 mužů, 31 žen, 18 dětí)
Rok založení SDH: 1875
Kategorie Jednotky požární ochrany II

V roce 1972 získali hasiči za přispění místních podniků cisternu CAS na Tatře 148. Slouží dodnes. „Je to naše chlouba. Já sám mám tu čest jezdit s naší Tatrou už čtyřicet let. Jsem s ní vlastně déle, než se svou manželkou,“ směje se strojník sboru Miroslav Kilar. „Samozřejmě, že jsme vůz už modernizovali. Má nové rolety, zabudované hasicí přístroje, jsou v ní také nové police na vybavení.“

Přátelé z Evropy

V garáži jablonských hasičů nechybí dlouhý výsuvný žebřík. Je to dar švýcarských hasičů z Hinwillu, se kterými hasiče spojuje dlouholeté přátelství. Udržují také styky i s dalšími kolegy v zahraničí, rakouskými hasiči ze Stockerau nebo německými hasiči ze Seehausenu. V roce 2013 přibyli další, polští přátelé z Kondratowic. „Snažíme se, abychom se s kolegy viděli tak jednou za rok. Do Polska ale jezdíme samozřejmě častěji, je to blízko,“ dodává starosta sboru Pavel Pech.

Rakouští hasiči ze Stockerau v roce 1998 kolegům z Jablonného darovali kalová čerpadla a finanční obnos. „Právě tohle vybavení nám totiž citelně chybělo při povodni v roce 1997, která nás zastihla nepřipravené,“ vysvětluje starosta sboru. Hasiči z Jablonného nad Orlicí také vypomáhali při odstraňování povodňových škod v jihočeském Protivíně.

Dorostenky sboru na závodech v požárním útoku v Jablonném nad Orlicí, léto 2010

Opatrují historicky cenný prapor

Sbor dobrovolných hasičů byl Jablonném nad Orlicí založený v srpnu 1875. V roce 1883 dostal i odpovídající zázemí, první hasičskou zbrojnici. Hasiči stáli v popředí každé společenské události ve městě, které svůj statut získalo v roce 1906. Během druhé světové války, v roce 1944, hasiči zasahovali u největšího požáru v dosavadní historii sboru, při srážce dvou nákladních vlaků s cisternami nafty. Od roku 2001 hasiči využívají novou přístavbu zbrojnice z let šedesátých. V klubovně, ve speciální vitríně, opatrují historický prapor z roku 1884. Je na něm vyšité hasičské náčiní a samozřejmě i patron hasičů, svatý Florián. Zachovala se také původní dřevěná žerď s bohatou řezbou.

Chybí střední generace

Sbor dobrovolných hasičů v poslední době několikrát pořádal Okresní kolo v požárním sportu na městském stadionu, jednou i kolo krajské. Soutěží v požárním sportu se účastní jak muži, tak ženy. V současné době má sbor dvě družstva dětí a jedno družstvo dorostenců, jednotlivců.

Podle slov starosty sboru Pavla Pecha ale chybí zástupci střední generace. „Mladí hasiči s námi začnou, ale pak jdou třeba někam do učení a k hasičině je to už netáhne. Zůstává nám jich málo,“ vysvětluje starosta. „V poslední době se proto hodně soustředíme na nábory těch nejmenších hasičů, začínáme už v mateřských školách, takže doufám, že už brzy otevřeme hasičskou přípravku.“

Sbor dobrovolných hasičů v Jablonném patří ve městě k nejaktivnějším spolkům. Hasiči zajišťují tradiční společenské akce. Patří mezi ně například hasičský ples, oslava patrona hasičů sv. Floriána, posezení na pouti a výpomoc při akcích jako je Den dětí nebo Dobří andělé.

Dobrovolné hasiče z Jablonného nad Orlicí můžete až do pátku 26. února 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI JABLONNE na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.