Kunčice: Sbírají poháry a milují vrabce

20. listopad 2015

Obec na levém břehu Tiché Orlice, dnes místní část Letohradu, má jeden z největších sborů dobrovolných hasičů v Pardubickém kraji. Kunčické hasiče proslavily sportovní výkony i společenské akce v tom pravém hasičském duchu. A na nich samozřejmě nechybí vyhlášené kuchařské speciality.

Sbor dobrovolných hasičů Letohrad – Kunčice byl založený v roce 1891. Má 188 členů. Kdy se do jednoho chtěli sejít v klubovně, snad by se tam ani nevešli. Výjezdová jednotka typu JPO V, která má dvacet členů, je určená pro zásahy civilní obrany. S povodněmi mají hasiči zkušenost i z vlastní obce.

„V roce 1997 byla pod vodou velká část Kunčic. Ale pomáháme i jinde. V roce 2002 například lidem při povodních ve Vojkovicích na západě Čech,“ vysvětluje starosta sboru Ladislav Štěpánek. „Do Vojkovic jsme vezli také finanční dar, který jsme vybrali mezi členy a na naší hasičské soutěži.“

Na velkou vodu bylo zaměřené i letošní taktické cvičení. Hasiči z Kunčic se účastnili akce „Evakuace 2015“, zajišťovali evakuaci Centra pečovatelských služeb v Žamberku a ochranu budovy pomocí protipovodňových pytlů.

Kunčický pohár je součástí Extraligy

SDH Letohrad - Kunčice pořádá dvě soutěže v požárním útoku. Soutěž „O pohár SDH Kunčice“ je určená kolektivům mladých hasičů a má za sebou sedm ročníků. Jednou z nejvýznamnějších akcí pro kunčické hasiče je ale organizace soutěže pro dospělé „Kunčický pohár“.


SDH Letohrad - Kunčice
Počet obyvatel: 1000
Počet členů: 188 (86 mužů, 52 žen, 50 dětí)
Rok založení SDH: 1891
Kategorie Jednotky požární ochrany JPO: V
Kuriozita: Jeden z největších sborů dobrovolných hasičů v našem kraj

Tato soutěž je už několik let zařazena do seriálu soutěží Extraliga České republiky v požárním útoku, jako jediná z Pardubického kraje. Hasička Eva Vrbová k tomu dodává: „Soutěže se každoročně účastní desítky družstev, ten počet se pohybuje okolo padesáti. Přijedou ta nejlepší družstva z celé republiky a opravdu je to pěkná podívaná a velký sportovní zážitek pro všechny.“

U hry Plamen od začátku

Sbor dobrovolných hasičů z Kunčic má velké úspěchy v práci s dětmi a mládeží. V současné době má dvě družstva mladších žáků, dvě družstva starších žáků, družstvo dorostenek a družstvo dorostenců. Mladí hasiči se účastní celostátní hry Plamen a to už od jejího prvního ročníku v roce 1972. Letos mladší žáci v této hře získali ocenění v okresním kole a starší postoupili do krajského kola.

Požární útok SDH Kunčice

Mladí hasiči také pravidelně jezdí Orlickoústeckou ligu, seriál soutěží v požárním útoku. Mladší žáci letos vybojovali stříbro a loni dokonce ligu vyhráli. Na „bednu“ se letos dostali i starší žáci a dorostenci.

Mladí hasiči z Kunčic musí už od útlého věku pomáhat při brigádách a udržování hasičské techniky. Starší kolegové pro ně za to pořádají výlety, dětská odpoledne, ale i hasičský letní tábor. „Náš tábor je určený i pro širokou veřejnost, pravdou ale je, že celou kapacitu většinou zaplní naši malí hasiči, takže ostatní zájemce musíme s díky většinou odmítat. Tábor má vždy nějaké téma, ale samozřejmě ta jeho náplň je jasná, tedy hasičská“ směje se instruktor Ladislav Stěpánek ml.

V současné době ve sboru působí dvě družstva mužů a jedno družstvo žen. Tato družstva se účastní Extraligy České republiky v požárním útoku, letos družstvo mužů obsadilo 6. místo v celkovém hodnocení. Medailové příčky družstva dospělých zdolávají i ve Východočeské hasičské lize nebo Velké ceně Ústeckoorlicka.

Pouť, Honění kohouta, Kunčický křapáč a vrabci

Dobrovolní hasiči z Kunčic pořádají celou řadu kulturních a společenských akcí. Je to tradiční hasičský ples, Skiples, taneční zábavy, Retrovečer. Hasiči připravují také Kunčickou pouť se mší pod širým nebem nebo výlety pro členy sboru. Provozují dokonce lyžařský vlek. „Zima nám v posledních letech moc sněhu nenadělila. Pokud je ale bílo, pořádáme lyžařské závody a také karneval na lyžích. A v létě zase třeba motokrosové závody,“ vysvětluje místostarosta sboru Dušan Nádvorník.

SDH Kunčice vlastní koňskou historickou stříkačku.JPG

Na chodu sboru se významně podílí hasičky. Jsou nepostradatelným článkem týmu na každé akci, kuchyň funguje pod taktovkou Lenky Šlezingrové: „Jsme skutečně sehraný tým, vždyť společně vaříme nejméně třicet let. Pořádáme například labužnickou soutěž Kunčický křapáč nebo tradiční zabijačku. Ve spolupráci se spolkem Kampelička každý rok připravujeme Posvícenské honění kohouta a naše dobroty nechybí při slavnostním vyhlášení Východočeské hasičské ligy.“

A co je gastronomickou specialitou hasičů z Kunčic? Je to Kunčický vrabec. „Děláme ho z naklepaného bůčku, který posolíme, popepříme, pomažeme hořčicí a dovnitř dáme šunku. Dusíme pak s velkým množstvím cibule a podáváme s knedlíky a zelím,“ stručně popisuje recept hasička Marie Sýkorová. Dámy „kuchařky“ se také jednou za rok sejdou jako sportovní družstvo žen a zaběhnou si požární útok. „Někdy odběhneme i od plotny v zástěrách,“ směje se Marie Sýkorová a pokračuje: „Ale určitě také relaxujeme. Odměnou je pro nás pak každoroční posezení ke dni matek, společně si vyjdeme i na túru nebo odjedeme někam na wellness.“

Dobrovolné hasiče z Kunčic můžete až do pátku 27. listopadu 2015 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI KUNCICE na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.