Líšnice: Se sekerkami to umí

20. květen 2016

Dobrovolní hasiči z Líšnice jsou rychlí, vytrvalí a také obratní. Dokáží totiž bravurně zacházet se sekerkami při „sekyrkovém“ cvičení. V obci tak stále udržují tradici svých předchůdců.

Sbor dobrovolných hasičů v Líšnici byl založený 1. listopadu 1887, v příštím roce tedy hasiči oslaví 130. výročí existence sboru. Chybět při tom samozřejmě nebude speciální sekyrkové cvičení. Odehrávat se bude v podobném duchu, jak ho kdysi hasiči z Líšnice předvedli na Hasičském sletu v Praze v roce 1928.

Každý pátý hasičem

Obec Líšnice má 750 obyvatel, z toho 150 místních je členy sboru dobrovolných hasičů, počítáme-li i ty nejmladší hasiče. Hasičská zbrojnice je součástí budovy obecního úřadu a hasiči ji postavili svépomocí v sedmdesátých letech minulého století. Kromě toho ale hasiči využívají ještě svoji „Zbrojničku“, tedy starou zbrojnici z roku 1913. Tu letos chtějí opravit.


SDH Líšnice
Počet obyvatel: 750
Počet členů: 155 (87 mužů, 38 žen, 30 dětí)
Rok obnovení SDH: 1887
Kategorie Jednotky požární ochrany JPO III.

Ve staré zbrojnici v Líšnici hasiči pečují o starou koňskou stříkačku. „Je to čtyřkolová stříkačka z roku 1890 a kromě ní ve zbrojničce máme ještě ruční dvoukolovou stříkačku z roku 1912,“ vysvětluje člen výboru SDH Pavel Štefek. „Chystáme opravy malé zbrojnice, začneme už teď v červnu. Ve sboru máme celou řadu šikovných lidí, všechny opravy, včetně fasády, renovace vrat či bourání příček, si uděláme sami,“ dodává Pavel Štefek.

Pokračují v tradici

„Sekyrkové cvičení“ hasiči poprvé předvedli v roce 1928 na Hasičském sletu v Praze. Z Líšnice tenkrát do Prahy odjeli čtyři zástupci. V Líšnici pak poprvé svoje sekyrkové cvičení hasiči veřejnosti představili v roce 1949. Po dvacetileté pauze nácvik sekyrkového cvičení hasiči znovu obnovili a secvičovali při slavnostních příležitostech.

Sekyrkové cvičení při oslavách 125 let založení sboru

Nastupující generace hasičů v tradici sekyrkových cvičení pokračovala, intenzivně od roku 2006. Důvodem byla mimo jiné i účast líšnických hasičů na velkých Hasičských slavnostech v Litoměřicích v červnu 2007 a také samozřejmě oslavy 120. výročí založení SDH Líšnice.

Nablýskaná klubovna

Sbor dobrovolných hasičů má 2 družstva mužů a 2 družstva žen. Práce s mládeží má ve sboru dlouhou tradici, začala už v roce 1952. Sbor měl vždy dva až čtyři kolektivy dětí a dorostu, v současné době nechybí ani přípravka.

„Mezi nejvíce ceněné historické úspěchy, i když jsou už staršího data, bezesporu patří druhé místo družstva dorostenců z Národního kola soutěže požárních družstev v Praze v sedmdesátých letech a první místo družstva dorostenek z Národního kola soutěže požárních družstev v Plzni,“ dodává hasič Pavel Štefek. Sbor pořádá i vlastní soutěž v netradičním požárním útoku „O putovní pohár starosty obce Líšnice“, při které se sestřelují tři terče. V letošním roce proběhne její XVI. ročník.

Jeden z nejmladších hasičů SDH Líšnice mezi poháry v klubovně

Hasili celé čtyři dny

Jednotka SDH Líšnice je zařazena v kategorii JPO III a má 29 členů. „Zasahujeme převážně u požárů a při likvidaci spadlých stromů,“ vysvětluje velitel jednotky Josef Toman. „V roce 1997 a 2000 jsme také pomáhali při rozsáhlých povodních, které naši obec a její okolí postihly. Nejsložitějším zásahem byl ale určitě rozsáhlý požár kravína v srpnu 2008, kdy jsme dohašení ukončili až po čtyřech dnech,“ dodává velitel.

Další tři Líšnice

Hasiči z Líšnice spolupracují s kolegy z dalších stejnojmenných obcí. Je to Líšnice v okrese Praha západ, Líšnice u Milevska v okrese Písek a Líšnice u Mohelnice na Šumpersku. Sbory se vzájemně navštěvují hlavně při oslavách svých výročí, ale i na dalších akcích, které pořádají. V Líšnici na Orlickoústecku je to hasičský ples, stavění máje a samozřejmě také soutěž v netradičním požárním útoku.

Dobrovolné hasiče z Líšnice můžete až do pátku 27. května 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI LISNICE na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.