Městečko Trnávka: Zbrojnice plná berušek

25. září 2015

Právě beruška se stala symbolem místního Sboru dobrovolných hasičů, přesněji, jeho ženské části. Hasičky z Městečka Trnávka si samy říkají Berušky, stejné jméno ale dostalo od hasičů i vozidlo zásahové jednotky. Prý nosí štěstí.

„Berušce je pět let, takže je už mírně opotřebovaná, vozíme ji totiž po všech závodech. Od té doby, co má beruška sedmou tečku, tak se nám na soutěžích daří ještě víc,“ směje se Kamila Hrubanová. V Městečku Trnávka má hodně hasičů svoje přezdívky. „Nestor našeho sboru, Josef Novák, je například Sedící býk, máme tu ale i Klekí Petru a svoji indiánskou přezdívku mám i já,“ dodává paní Kamila.

Sbor dobrovolných hasičů v Městečku Trnávka založil také sportovní družstvo veteránů. „Veterány mají všude, a tak jsme našemu družstvu u nás v Trnávce začali říkat Depozit, “ dodává s úsměvem členka družstva Irena Neubauerová.

Hasičky samozřejmě nechybí u pořádání a organizace mnoha společenských akcí v obci. „Dvakrát do roka pořádáme zábavy, a to Velikonoční a Štěpánskou, také připravujeme Memoriál, místní hasičskou soutěž. Organizujeme také okrskový ples nebo halový turnaj ve fotbale“, vysvětluje hasička Eva Fibichová.

Letos se rozhodně nenudí

Sbor dobrovolných hasičů Městečka Trnávka má 98 členů, z toho 28 žáků, 22 žen a 48 mužů. Letošní rok byl pro zásahovou jednotku, s označením JPO III, poměrně rušný. „Do konce září jsme měli šestnáct výjezdů, což přesahuje náš roční průměrný počet,“ vysvětluje velitel zásahu Jaroslav Seidl.


Městečko Trnávka
Počet obyvatel obce: 1493
Počet dobrovolných hasičů: 98 (48 mužů, 22 žen a 28 dětí)
Rok založení SDH: 1881
Kategorie Jednotky požární ochrany JPO: III
Název: Hasičkám se říká Berušky, podle jejich maskota

„Je za tím hlavně letošní extrémní sucho, požáry jsme hasili víc, než kdy jindy, šlo často o strniště. Některé zásahy byly složitější, všechno navíc umocňovaly ještě vysoké teploty vzduchu. U jednoho výjezdu jsme byli nuceni použít i dýchací techniku.“

V Trnávce působí Jaroslav Seidl jako hasič třináct let, pět let byl u hasičů v Radkově. „Pro nás, pro hasiče, jsou asi nejhorší výjezdy na místa, kde je lidská oběť. Nikdy například nezapomenu na výjezd k rodinnému domu, kde patrně vzplanul adventní věnec a dům byl pak celý v plamenech. Následky byly tragické a navíc, byl právě Štědrý den.“

Dříve 700 zlatých, dnes asi čtvrt milionu

Hasičský sbor v Městečku Trnávka existuje od roku 1881. Autentická historie založení sboru se dochovala v historické Pokladní knize. Zakladatelské příspěvky složily obce Stará Trnávka, Městečko Trnávka a sousední vesnice Lázy. Měsíc po založení sboru hasiči zakoupili ve Vídni zbrusu novou stříkačku v hodnotě 700 zlatých.

SDH Městečko Trnávka

„Tenkrát to byla velká investice, hlavně hospodářů a sedláků ze všech zakládajících obcí. Ale investice samozřejmě dobrá, protože právě hasiči mohli v případě potřeby zachránit jejich majetek i úrodu,“ vysvětluje starosta SDH František Kozlovský. „ Dnes stojí stříkačka asi okolo čtvrt milionu korun. V hasičské zbrojnici máme samozřejmě i starší modely, některé používáme jen na soutěže.“

Sbor dobrovolných hasičů z Městečka Trnávka spolupracuje nejen s kolegy okolních obcí a měst, ale také s hasiči ze Zlínského kraje, konkrétně z obce Koryčany. Tam totiž mají také hrad Cimburk, stejně jako v Trnávce. “Na našem Cimburku jsme pořádali letní oslavy, Zpívání na Cimburku. Konalo se třináct ročníků, ale akce to byla velmi nákladná. I tak si ale na Cimburku rádi opékáme buřty a připravujeme program dětem,“ dodává starosta SDH František Kozlovský.

Dobrovolné hasiče z Městečka Trnávka můžete až do pátku 2. října 2015 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI TRNAVKA na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.