Miřetice: Nastupuje sedmá generace hasičů

27. květen 2016

Miřetice mají silný hasičský sbor a počet mladých hasičů v něm navíc roste. Mají chuť i ambici patřit mezi nejsilnější sportovní družstva na Chrudimsku a jsou na dobré cestě.

Sbor dobrovolných hasičů v Miřeticích letos oslaví 115 výročí svého vzniku. V současné době sboru nechybí nejmladší hasiči včetně přípravky, nejmladšímu „hasiči“ jsou čtyři roky. Sbor pořádá vlastní závody v požárním sportu a také nechyběl u vytvoření světového rekordu.

Hasičina se zkrátka dědí

Hasičský sbor byl v Miřeticích založený 14. srpna 1901, na začátku měl k dispozici jen skromnou hasičskou techniku, zato ale čtenářský odbor. Hasiči si totiž založili svoji knihovnu, která čítala přes 200 svazků. „Každá činnost v hasičském sboru byla pokládána za velkou čest, být členem sboru, to bylo tenkrát přání v podstatě každého místního muže,“ dodává starosta SDH Marian Ježek.


SDH Miřetice
Počet obyvatel: 1250
Počet členů: 72 (36 mužů, 11 žen, 25 dětí)
Rok založení SDH: 1901
Kategorie Jednotky požární ochrany: JPO V

Postupem času si hasiči pořídili stejnokroje a další výzbroj. V roce 1935 sbor zakoupil vozidlo Laurin a Klement, které bylo upraveno na stříkačku a zároveň sloužilo i jako sanitní vůz. Tak se hasiči z Miřetic stali prvním vesnickým sborem s automobilovou stříkačkou v celé nasavrcké hasičské župě.

Láska k hasičskému řemeslu se dědí. „U hasičů, a to nejen v Miřeticích, bylo hodně mých předků. V rodině už máme šest generací hasičů,“ vysvětluje patnáctiletá Anna Rybenská z Miřetic. „Já sama jsem u hasičů sedm let. Baví mě to, a proto jsem se rozhodla studovat obor Požární ochrana na Střední chemické škole v Pardubicích.“

Zásah v přímém přenosu

Naposledy miřetičtí hasiči vyjížděli k likvidaci požáru v lese, dne 23. května 2016. V místní části Miřetic - Majlant - hořel porost na lesní mýtině. „K požáru byly povolány čtyři hasičské jednotky. Zásah netrval příliš dlouho, požár se totiž naštěstí nerozšířil do vzrostlého smrkového lesa, to by škody byly ještě daleko větší,“ vysvětluje velitel hasičů Marian Ježek.

Starosta hasičů Marian Ježek při výjezdu k zásahu u požáru lesa poblíž Miřetic, květen 2016

Členové zásahové jednotky, která je vedena jako JPO V, ale místo požáru hlídali ještě několik hodin. Byl mezi nimi i Jakub Čiko: „Místo požářiště se musí pořádně kontrolovat, pařezy totiž mohou ještě dlouho doutnat. Místo dohašujeme pomocí kanistrů s vodou. Zásahové vozidlo jsme totiž museli nechat asi 50 metrů od mýtiny, ten terén je tu složitý.“ Domů se tak Jakub Čiko dostane až pozdě večer. „Ted dnešní den je zvláštní. Sotva jsme si totiž domů přivezli miminko z porodnice, už jsem musel k výjezdu. Ale v tu chvíli jde samozřejmě soukromí stranou. Jsem rád, že všechno dobře dopadlo,“ dodává Jakub Čiko.

Plamínek ve školce

V roce 2009 v Miřeticích obnovili družstvo mladých hasičů. Ve stejný rok při podzimní branné soutěži děti hned vybojovaly první místo. V roce 2015, v podzimním kole hry Plamen, se družstvo mladších hasičů umístilo na 2. místě a družstvo starších na 4. místě. „Letos při květnových závodech v Třemošnici, kde se výsledky jarního a podzimního kola sčítají, starší žáci obsadili 6. místo z osmnácti družstev. Znamená to tedy, že se dotahujeme na první pětku v okrese,“ dodává vedoucí mládeže Irena Ježková.

Hasičské soustředění Milovy 2015

S náborem nejmladších hasičů začíná SDH Miřetice už v místní školce. „Šestým rokem pro děti připravujeme hasičskou soutěž, hry Plamínek. Obvykle na místním hřišti. Mohu říct, že ten den si užijí nejen děti, ale i dospělí. Nemám strach o budoucnost našeho sboru,“ směje si Irena Ježková.

Ve znamení vody

V roce 2001, ke stému výročí založení sboru, miřetičtí hasiči získali hasičský vůz ARO. Hned v roce 2002 s ním vyjížděl k povodním ve Veselí nad Lužnicí, v prosinci pak k požáru seníku v Miřeticích. V roce 2002 se hasiči také účastnili vytvoření světového rekordu v dálkové dopravě vody, o osm let později dalšího českého rekordu v dopravě vody.

Dobrovolné hasiče z Miřetic můžete až do pátku 3. června 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI MIRETICE na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.