Nekoř: Při povodni pomáhají v celém Česku

2. říjen 2015

Hasiči z Nekoře žijí pod pastvinskou přehradou. Dalo by se říct, že se jim právě voda stala osudem. Jsou totiž speciálně vycvičení pro zásahy a pomoc lidem při povodních. A byli u těch největších.

Sbor dobrovolných hasičů v Nekoři je jednotkou s označením JPO V, s výjezdem do deseti minut. Chránit má hlavně svou obec a nejbližší okolí. Pokud ale dojde k vážné situaci, hasiči specializovaní pro zásahy v rámci civilní obrany jsou potřeba i jinde.

V roce 2002 hasiči z Nekoře pomáhali při povodních v Hoříně na Mělnicku a na stejné místo se vrátili ještě v roce 2013. Před pěti lety zase pomáhali lidem zvládnout situaci v rozvodněné Raspenavě. Karel Faltus byl u všeho: „Když někam jedete, nepřemýšlíte v tu chvíli o tom, jestli vás uvolní z práce nebo jestli si vezmete dovolenou. Zkrátka jedete pomoct. Kdo takovou situaci nezažil, tak neví, zkrátka nepochopí všechny ty emoce, jak lidí, kteří o všechno přišli, tak i nás, hasičů.“

Nejhorší byla vichřice

Letošní rok patří vzhledem k počtu výjezdů zásahové jednotky spíše k těm průměrným. Spočítat by se daly na prstech jedné ruky. „Hasili jsme třeba jeden požár a čerpali vodu“, vysvětluje Petr Pomikálek, velitel zásahové jednotky SDH Nekoř.

Chloubou SDH Nekoř jsou historické hasičské saně

„Nejsložitější výjezd byl k likvidaci následků vichřice a bouřky, která se nad Pastvinami přehnala 8. července. To jsme začali zasahovat už ve čtyři hodiny ráno. Jeli jsme do dětského tábora tady pod přehradou v Nekoři. Byly tam popadané stromy, ale bohužel i zraněné děti, musela pro ně přijet sanita,“ dodává velitel.

Hasiček přibývá

Sbor dobrovolných hasičů v Nekoři má 128 členů, z toho 22 dětí a dorostenců, 24 žen a 82 mužů. Starosta sboru Václav Lehký k tomu dodává: „ Ženy nám přibývají, sport táhne. Samozřejmě, že se přidávají i manželky, ale nejen ony. Jsme zkrátka dobrou inspirací,“ směje se starosta.

Družstvo starších žen vede Jana Kubíčková: „Teď už běháme spíš za veteránky, ale dříve jsme měly velice slušné úspěchy, vyhrály jsme okresní ligu a v té krajské získali bronz.“


Nekoř
Počet obyvatel obce: 933
Počet dobrovolných hasičů: 128 (82 mužů, 24 žen a 22 dětí a dorostenců)
Rok založení SDH: 1874
Kategorie Jednotky požární ochrany: JPO V
Kuriozita: Historické hasičské saně a koňská stříkačka

Rodinná tradice

Nikola Pomikálková je hasičkou teprve dva roky: „Hasičem je můj děda i můj táta, ten je navíc velitel,“ říká s úsměvem Nikola. „ Na výjezdy s ním samozřejmě nejezdím, ale už od mala, skoro pokaždé, když někde hořelo, tak jsem se šla na to místo druhý den podívat. Táta mě hlavně bral na hasičské závody, a to se mi moc líbilo,“ vysvětluje Nikola.

„Nikole jsem slíbil, že až úspěšně odmaturuje, předám jí uniformu,“ dodává s úsměvem Petr Pomikálek.

Kamarádka Níkoly, Tereza Fernfussová má u hasičů také celou rodinu: „Hasiči jsou moji strýcové. Dědeček má dokonce nejvyšší hasičské vyznamenání pro dobrovolné hasiče, titul Zasloužilý hasič. Jsem také členkou ženského družstva, účastníme se Orlickoústecké ligy a občas běháme i pár závodů Východočeské ligy. Letos jsme samozřejmě nechyběly na Nekořském poháru, závodech, které pořádáme. Byly jsme šesté,“ doplňuje Tereza.

Na saních si raději už nezajezdí

Hasiči z Nekoře po generace opatrují své historické „poklady“. Jsou to hlavně asi sto let staré saně, které sloužily k převozu zásahového náčiní i několika hasičů. Sbor se může pochlubit i ruční čtyřkolovou koňskou stříkačkou nebo starou dřevěnou berlovkou, jednoduchým zařízením na čerpání vody z vědra. Hasiči ale dodnes opatrují i historické plátěné vedro, kterým se zavodňovala stříkačka.

SDH Nekoř

Vesnice bez hasičů je jako ryba bez vody

„Nekoř bez hasičů si vůbec nedovedu představit“, říká Jiří Pomikálek, starosta Někoře (KDU-ČSL). Protože vždy, když se něco děje, hasiči jsou u toho. Jak u věcí, které jsou dobré a pozitivní, tak u věcí nepříjemných. Ale není to jen o pohotovosti a technice, je to hlavně o lidech. O jejich ochotě a volném času, který sboru věnují. A hlavně o jejich nadšení. Hasiči jsou zkrátka fenomén.“

Starosta SDH Nekoř Václav Lehký oceňuje všechny své kolegy: „Je to hodně práce, co jsme tu udělali. Myslím, že i naši otcové a ti všichni nahoře, na nás opravdu mohou být pyšní. Protože tu hasičinu děláme od srdce, a to je na tom to nejdůležitější.“

Dobrovolné hasiče z Nekoře můžete až do pátku 9. října 2015 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI NEKOR na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio