Ostřetín: Mají nového patrona

25. prosinec 2015

Svatý Florián chrání od nepaměti lidská stavení i hasiče. Ti z Ostřetína mají od srpna letošního roku ve výklenku zdi zbrojnice zbrusu novou sochu svatého Floriána. Symbolicky chrání nejen zbrojnici a hasiče, ale jeho pohled tak trochu směruje i k hlavní silnici I/35, která Ostřetínem a Vysokou u Holic prochází.

Sbor dobrovolných hasičů v Ostřetíně byl založený v roce 1881, sbor tehdy zakládalo 59 hasičů. Ve stejný rok pořídili i prapor, který sbor vlastní dodnes a před pěti lety sehnal peníze na jeho opravu. Historickou stříkačku ostřetínských hasičů si mohou lidé prohlédnout, ne ale ve zbojnici. SDH Ostřetín jí zapůjčil do Hasičského muzea v Čechách pod Kosířem.

Výjezdová jednotka má v současné době 14 členů. „Letošní rok byl poměrně klidný, měli jsme dvanáct výjezdů. Operační středisko nás volá k i haváriím, které jsou na silnici R35 docela časté nebo máme třeba na starosti přesun nákladů havarovaných či porouchaných kamionů, “ dodává velitel jednotky František Markl. Ten je zároveň působí jako profesionální hasič u jednotky HZS v Holicích. V řadách dobrovolných hasičů z Ostřetína najdeme ale i dalšího profesionálního hasiče. Lukáš Voříšek pracuje u hasičské jednotky ruzyňského letiště Václava Havla.

SDH Ostřetín zahájil práci s mládeží v 1985, pravidelně se jí věnuje od roku 2004. Má dokonce hasičkou přípravku. „Každý týden se v ní schází děti od tří do šesti let. K hasičině je vedeme opravdu už od malička, je to hlavně založené na sportu a to baví i ty nejmenší. Na závody jezdíme i s nimi, tak dvakrát až třikrát do roka“, vysvětluje instruktorka Martina Pištorová.

SDH Ostřetín

Sbor dobrovolných hasičů si v současné době vychovává 47 dětí v přípravce, družstvu mladších žáků, starších žáků i dorostu. Účastní se okresních kol Hry Plamen, některých závodů Ligy Mladých hasičů Pardubického okresu nebo setkání přípravek. Velkým úspěchem bylo vítězství Sáry Klasovité.

V soutěži “PO Očima dětí“, kde v kategorii základních škol obsadila před dvěma lety se svým obrázkem s hasičskou tématikou první místo v celostátním finále. „Na obrázku jsou hasiči v akci s motorovou pilou. Samozřejmě že ten obrázek je vlastně reálný, děti inspirujeme. Na práci s dětmi a mládeží jsme opravdu pyšní, protože tady v Ostřetíně mnoho dalších možností, kroužků a zábavy, děti nemají“, vysvětluje starosta sboru Martin Pištora.


SDH Ostřetín
Počet obyvatel: 950
Počet členů: 97 (28 mužů, 22 žen, 47 dětí)
Rok založení SDH: 1881
Kategorie Jednotky požární ochrany JPO III

Sbor také vyzdvihuje úspěchy svého dalšího člena, Jakuba Šubrta. V disciplínách TFA obsadil v roce 2011, v soutěži Nejtvrdší hasič přežívá, na Andrlově Chlumu u Ústí nad Orlicí první místo v kategorii dobrovolných hasičů do 35 let. Ve stejném roce pak zvítězil také v Ostravě v disciplínách TFA jako Studentský hasič.

Hasiči z Ostřetína spolupracují s OSH Pardubice při pořádání soutěží pro ostatní kolektivy, v únoru organizují odborné zkoušky mládeže. Samozřejmě soutěží s družstvy žen a mužů, která se účastní vybraných pohárových soutěží v požárním útoku. Tak jako většina sborů, hasiči z Ostřetína pořádají tradiční plesy, setkání svých členů a nechybí u většiny akcí, které pořádá obec.

Dobrovolné hasiče z Ostřetína můžete až do pátku 1. ledna 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI OSTRETIN na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.