Přelouč: O svoji budoucnost se hasiči nebojí

4. březen 2016

Hasičský sbor České hasičské jednoty v Přelouči má padesát malých hasičů. Sedmnáct z nich ještě nechodí ani do školy, ale zacházet s rozdělovači a proudnicemi už umí. Ve sboru se všichni snaží o to, aby jim jejich nadšení vydrželo.

K založení sboru dobrovolných hasičů v Přelouči došlo v červnu 1876. Členové sboru byli rozděleni do 3 skupin: lezci, bourači a čerpači vody. Prvním ostrým zásahem byla likvidace požáru ve Valech, v roce 1878. Hasičský dům v Přelouči byl slavnostně otevřen 13. srpna 1933 a slouží hasičům dodnes.

Přelomovým rokem pro organizaci přeloučského sboru dobrovolných hasičů byl rok 1997, kdy se rozhodovalo o třech variantách organizace sboru: setrvání ve Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, přestup do České hasičské jednoty nebo vytvoření nové organizace při Městském úřadu v Přelouči. Sbor se rozdělil, většina členů ale podala přihlášku do České hasičské jednoty.


HS ČHJ Přelouč
Počet obyvatel: 9000
Počet členů: 99 (30 mužů, 19 žen, 50 dětí)
Rok založení SDH: 1876
Kategorie Jednotky požární ochrany JPO III/1.

Jdou s dobou

Třináct členů sboru České hasičské jednoty v Přelouči je v Jednotce sboru dobrovolných hasičů města, která je zařazena do kategorie JPO III/1. Přeloučtí hasiči jsou pyšní na svoji novou techniku. V roce 2009 jim město pořídilo nové zásahové dopravní vozidlo Renault Traffic a v roce 2012 nové vozidlo MAN CAS 20 - M2R. Zrekonstruovanou hasičskou zbrojnici dobrovolní hasiči sdílí s profesionální hasičskou jednotkou HZS Pardubického kraje.

Voda i oheň

Do března letošního roku dobrovolní hasiči vyjížděli k požáru jen jednou. V roce 2015 byli povolaní k více než dvacítce požárů. „Asi nejhorší byl požár pole u obce Břehy. Bylo to v létě, kdy byla ta největší vedra. Pořádně jsme se zapotili, ale nejen my. Na místě totiž zasahovalo hned několik jednotek,“ vysvětluje člen zásahové jednotky Vojtěch Sodomek.

Přeloučtí hasiči vyjíždějí samozřejmě i k technickým zásahům nebo dopravním nehodám. Loni například pátrali i po ztracené osobě. Nechyběli ani u likvidace škod při velké povodni v roce 2002. Pomáhali lidem v obci Velké Žernoseky, o osm let později pak odstraňovali škody po povodni v Hrádku nad Nisou.

Hasiči z Přelouče likvidují požár sila v říjnu 2013

Společnost přátelská rodině

Hasičský sbor České hasičské jednoty a Jednotka sboru dobrovolných hasičů Přelouč obdržely v roce 2010 ocenění Společnost přátelská rodině.

V posledních letech se totiž hodně zaměřují na práci s dětmi a výchovu mladých hasičů. Sedmnáct dětí navštěvuje hasičskou přípravku, sbor má dále přes dvacet mladších žáků a jedenáct starších žáků.

„Každý rok například jezdíme na setkání přípravek do Břehů, pro malé je to velká zábava i motivace,“ dodává vedoucí oddílu nejmenších hasičů Eliška Trojanová.

„Předvádíme ukázky hasičského zásahu, ale i ti nejmenší se už učí klasický požární útok, tak jak ho běhají mladší a starší žáci. Jen mají menší hadice C a D, menší rozdělovač i menší proudničky, které utáhnou.“ Pro malé hasiče už několikátým rokem také sbor pořádá o letních prázdninách oblíbené týdenní soustředění a v zimě Mikulášskou besídku.

Martin Macháček je starostou sboru i velitelem zásahové jednotky

Když poháry putují

Dobrovolní hasiči z Přelouče pořádají dva velké závody. Od roku 2007 je to soutěž v požárním útoku O putovní pohár ředitele Tepostop pro děti. Oblíbeným a tradičním závodem je také klání O putovní pohár starostky města Přelouče. V roce 2015 družstva mužů i žen postoupila na Mistrovství ČHJ a MHJ v požárním sportu do Čáslavi a družstvo mužů se probojovalo na přední příčky v lize okrsku 18. Mladí hasiči se v loňském roce účastnili Mistrovství republiky hasičské mládeže ČHJ v roce 2015.

Hasiči zvou na oslavy

V letošním roce oslaví dobrovolní hasiči v Přelouči 140. výročí založení svého sboru. Společně s městem připravují bohatý program, a to na sobotu 14. května 2016. Oslavy začnou ve 14 hodin na Masarykově náměstí v Přelouči. „Zúčastnit by se měla také Armáda ČR, která by měla předvést ukázky vojenské techniky, pozvali jsme samozřejmě i hasičské sbory z okolí,“ dodává starosta sboru Martin Macháček.

Dobrovolné hasiče z Přelouče můžete až do pátku 11. března 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI PRELOUC na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio