Pustá Kamenice: Jen dvě děti nejsou u hasičů

6. květen 2016

Pustá Kamenice má unikátní mateřskou školu. Ze sedmnácti dětí, které ji navštěvují, chodí patnáct do hasičského kroužku. A místní jsou na to náležitě pyšní.

Sbor dobrovolných hasičů má 82 členů, více než třetinu tvoří děti a mládež. V Pusté Kamenici se totiž před dvěma lety rozhodli, že s malými hasiči budou pracovat intenzivně. A svoje předsevzetí plní do puntíku. I když, nutno podotknout, že práce s mládeží má v obci tradici. První hasičský kroužek byl v Pusté Kamenici založený v roce 1985.

Chce to hlavně trpělivost a podporu

Hasičská přípravka má dokonce dvě družstva, s dětmi pracuje Lenka Tomášková: „ Je to náročné, na startovní čáře musíme u dětí někdy stát. Nejednou totiž došlo k tomu, že se děti sebraly a šly si zkrátka hrát,“ směje se vedoucí přípravky a dodává: „Jsme všichni kamarádi a přátelé, proto to funguje.“


SDH Pustá Kamenice
Počet obyvatel: 330
Počet členů: 82 (41 mužů, 9 žen, 32 dětí)
Rok založení SDH: 1894
Kategorie Jednotky požární ochrany: JPO V

Starší děti trénuje Jiří Holec: „Hlásí se k nám i děti, které neprošly přípravkou. A protože jsou v takovém předpubertálním věku, musí se jim naše práce přizpůsobit. Důležité je, nechat jim volnost. Zkrátka aby děti spolupracovaly mezi sebou, jako tým.“ Děti z Pusté Kamenice jsou úspěšné nejen na závodech, ale třeba i v soutěži Požární ochrana očima dětí. V okresním kole například Matěj Zahálka z mladších žáků získal druhé místo.

V Kamenici naštěstí nehoří

V obci od roku 2000 funguje Jednotka sboru dobrovolných hasičů v rámci kategorie JPO 5. Má osm členů a od roku 2008 je předurčená pro oblast civilní ochrany obyvatelstva. Ostrých zásahů ale kameničtí hasiči nemívá mnoho. „V Kamenici nehoří,“ dodává s úsměvem starosta sboru Milan Dalibor. „Lidé tu nic nezapalují. Hoří, hoří, to si jen tak zazpíváme. Ale vážně. Samozřejmě, že členové naší jednotky nezahálí. Účastní se řady školení, námětových cvičení a taktických cvičení Integrovaného záchranného systému Pardubického kraje.“

Za vším najdeš hasiče

Sbor dobrovolných hasičů byl v Pusté Kamenici založený v roce 1894. Už od počátku se stal nedílnou součástí života v obci. Vedle své hlavní činnosti, tedy ochrany majetku a životů spoluobčanů, se sbor po celou dobu svého působení staral také o kulturní a společenský život. Dodnes pořádá tradiční hasičský ples, pouťovou nebo posvícenskou zábavu a turistické výlety.

Trénink ve sportovním areálu v Pusté Kamenici

Součástí práce SDH Pustá Kamenice je také organizace oslav kulatých výročí, které bývají spojené se srazem rodáků. Poslední oslavy hasiči pořádali v roce 2014, kdy oslavili 120 let existence sboru. Bylo při nich požehnáno obrazu svatého Floriana a také obecní symbolice Pusté Kamenice.

Kameničtí hasiči se v minulosti aktivně podíleli na stavbě kulturního domu, při obnově vodních zdrojů na místním potoce, budování vodovodu nebo vlakové zastávky. Při údržbě a opravách hasičské techniky i zbrojnice odpracovali mnoho brigádnických hodin. Sbor úzce spolupracuje s dalšími spolky v obci, například s TJ Pustá Kamenice nebo Klubem seniorek.

Dobrovolné hasiče z Pusté Kamenice můžete až do pátku 13. května 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI KAMENICE na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.