Řestoky: Není důležité vyhrát, ale pobavit se

8. leden 2016

Tak zní motto Sboru dobrovolných hasičů v Řestokách. Poháry do své klubovny prý hasiči nesbírají programově, soutěže v požárním sportu, ať už ty klasické nebo netradiční, se snaží užít i jinak.

Zodpovědnost jim ale rozhodně nechybí, vždyť chrání majetek i zdraví lidí ve své obci. Zvlášť při povodních.

Sbor dobrovolných hasičů byl v Řestokách založený v roce 1888. Na šest desítek současných členů sboru se sešlo nejen před dvěma lety, při oslavách 125. výročí založení SDH, ale také v loňském roce, kdy obec Řestoky oslavila 900 let svojí existence. Při oslavách samozřejmě nechyběly slavnostní hasičské uniformy, ale ani historická technika. Například dosud funkční stříkačka firmy Smékal, kterou sbor opatruje od roku 1936.

Hasičská zbrojnice v centru Řestok září novotou. Hasiči ji společně s vedením obce v roce 2015 opravili a dům má také novou fasádu. Jednou týdně se v klubovně schází družstvo mužů, dětí a od loňského roku nově také družstvo žen. Přestože vzniklo před pár měsíci, ženy už z první „ostré“ okrskové soutěže v Brčekolech přivezly do Řestok pohár za třetí místo.


SDH Řestoky
Počet obyvatel:
502
Počet členů: 65 (35 mužů, 14 žen, 16 dětí)
Rok založení SDH: 1888
Kategorie Jednotky požární ochrany JPO V

Voda, pytle a hráze

Sbor dobrovolných hasičů Řestoky ve vedený jako JPO V. Hlavním úkolem hasičů je tedy chránit především svou obec. V posledních letech místní obyvatele a tím pádem samozřejmě i hasiče potrápily povodně. V roce 2013, dva dny po oslavách 125. výročí sboru, museli kvůli rozvodněnému potoku Ležák stavět hráze, plnit nespočet pytlů s pískem a zajišťovat mosty a lávky. V roce 2015 zásahová jednotka vyjížděla pouze jednou. Zato opět k povodni a zatopeným domům a sklepům, v důsledku silné letní bouřky.

Hasiči z Řestok se pravidelně účastní námětových cvičení v Chrasti. V poslední době cvičili například záchranu tonoucího ze člunu, zásah při fingované dopravní nehodě nebo vyprošťování osob na nosítkách z poničené základní školy.

Borci v přetahování hadicí

Co rozhodně hasičům z Řestok nechybí, je smysl pro humor. „My se samozřejmě účastníme tradičních závodů v požárním útoku, ale pravda, ta naše technika není zrovna nejmodernější. Stupně vítězů nás zajímají, to ano, ale jde nám hlavně o to, celou soutěž si užít, brát to třeba i s nadsázkou. Zkrátka bavit se,“ vysvětluje s úsměvem jednatel sboru Jan Chvojka. „Také proto rádi jezdíme právě na netradiční soutěže, jsme velmi dobří třeba v disciplíně přetahování se hasičskými hadicemi nebo házení břemenem, “ doplňuje Jan Chvojka.

Nejmladší hasiči z SDH Řestoky spolu s historickou Smékalovou stříkačkou z roku 1936

Nejmenší hasiči jsou po znovuobnovení družstva v roce 2013 zapojeni do celorepublikové hry Plamen a na soutěžích se jim daří i sbírat poháry. A také doufají, že letos bude konečně pořádná zima. Důvodem je to, že jejich starší kolegové, v případě příznivého zimního počasí, kropí místní nohejbalové hřiště. To se pak promění v ledovou plochu a v Řestokách si pak všichni užívají kluziště.

Sbor dobrovolných hasičů je v Řestokách největším spolkem a tím pádem také, společně s obcí, hlavním organizátorem kulturního a společenského života. Hasiči pořádají tradiční Hasičský bál, Dětský karneval, Pálení čarodějnic nebo Dětský den v místní Mateřské škole. Hasiči nechybí u celorepublikové akce „72 hodin“, u rozsvěcení vánočního stromku a v neposlední řadě i prodeje kaprů, který se před Vánoci odehrává přímo v hasičské zbrojnici.

Dobrovolné hasiče z Řestok můžete až do pátku 15. ledna 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI RESTOKY na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio