Rohovládova Bělá: Když poháry pomáhají

3. červen 2016

Sbor dobrovolných hasičů v Rohovládově Bělé má zdatné hasiče a hlavně sportovce. Vedou ligu okresu, ale také díky vlastní soutěži O pohár starosty Rohovládova Bělá, která je zároveň charitativní akcí, pomáhají dětem se zdravotním hendikepem.

První písemná zmínka o Rohovládově Bělé pochází z roku 1282. První hasičský sbor byl v obci založený o 600 let později, v roce 1882. Ve 30. letech minulého století si sbor pořídil požární stříkačku firmy Stratílek a v 60. letech stříkačku PPS12. Zajímavostí je, že koncovky z původních dodaných sacích hadic jsou používány do dneška na sacích hadicích, se kterými hasiči soutěží na závodech v klasických požárních útocích.

Soutěž O pohár starosty je chloubou hasičů

Před 10 lety hasiči z Rohovládovy Bělé přišli s nápadem uspořádat v obci hasičské závody, které by byly spojené s charitativní akcí pro občanské sdružení Parent Project. To pomáhá lidem s nevyléčitelným onemocněním, svalovou dystrofií a hlavně rodičům, jejichž děti jsou kvůli závažné nemoci upoutané na invalidní vozík. Stejně jako v případě syna jednoho z dobrovolných hasičů v Rohovládově Bělé.


SDH Rohovládova Bělá
Počet obyvatel: 575
Počet členů: 45 (21 mužů, 20 žen, 4 dorostenci)
Rok založení SDH: 1882
Kategorie Jednotky požární ochrany: JPO III/1

Před deseti roky tak vznikla soutěž v hasičském sportu „O pohár starosty obce Rohovládova Bělá“. Letos 16. července se bude konat její jubilejní 10. ročník. Na místní fotbalové hřiště se opět sjedou týmy mužů a žen a porovnají síly v hasičském sportu. Prodejem triček, upomínkových předmětů i dobrovolným vstupným hasiči získali pro občanské sdružení Parent Project a děti se zdravotním hendikepem už téměř čtyři sta tisíc korun.

Opět chtějí pokořit ligu

Sbor dobrovolných hasičů Rohovládova Bělá má dvě soutěžní mužstva, mužstvo žen a mužstvo mužů. Obě se věnují požárnímu útoku družstev. Ženy z Rohovládovy Bělé začaly stabilně běhat ligu pardubického okresu v roce 2012. Ve stejný rok vybojovaly druhé místo a stříbro získaly i o rok později. Rok 2014 jim přinesl vítězství a prvenství v lize hasičky obhájily i v roce 2015. „Zatím jsme letos v seriálu soutěží na čtvrtém místě, ale s tím se nehodláme smířit,“ dodává s úsměvem hasička a členka týmu Tereza Pešková. „Kromě závodů LPO jsme se také účastnily i několika závodů Východočeské ligy a extraligy ČR. Tam byla konkurence opravdu veliká, ale přesto naše umístění nebyla špatná.“

Silné družstvo mužů

Družstvo mužů závodilo od roku 2009 do roku 2012 a v minulém roce se opět dalo dohromady. Na závodech v Srchu hasiči vytvořili dokonce rekord ligy pardubického okresu pro rok 2015, a to s časem 16,90 sekund. V lize pardubického okresu jsou letos zatím na průběžném prvním místě. Letos v květnu proběhlo na fotbalovém hřišti v Rohovládově Bělé třetí kolo LPO a nově také první kolo Východočeské hasičské ligy.

Hasičky z Rohovládovy Bělé na soutěži v požárním útoku

Cesta k zásahu bude rychlejší a bezpečnější

Od roku 1976 sboru slouží pro zásahy cisternová stříkačka CAS 24 Š 706 RTHP. V letošním roce tedy oslaví 40 let v obci, ale tato „veteránka“ už před tím dokonce pět let sloužila hasičům na letišti v Praze Ruzyni. Starou cisternu letos nahradí nová CAS 20 na podvozku Tatra 815, v současné době ji hasičům z Rohovládovy Bělé připravuje specializovaná firma v Poličce. Novou cisternu hasiči získají díky dotacím České kanceláře pojistitelů, Pardubického kraje a přes tři miliony korun bude do nového vozidla investovat obec Rohovládova Bělá.

Předpovědi meteorologů je děsí

Letošní léto má být podle předpovědí nejteplejší za posledních čtyřicet let. A také suché. Nejen hasiči v Rohovládově Bělé předpokládají, že hlavně v době prázdninových měsíců budou mít plné ruce práce. „Je jasné, že nejhorší bude období žní. To jsme v posledních letech zasahovali u několika požárů polí, ale i lesa“, dodává velitel hasičů Josef Peška.

Výjezdová jednotka SDH Rohovládova Bělá je jednotkou kategorie JPO III/1, což znamená výjezd jednoho mužstva do 10 minut od ohlášení události. Letos hasiči zasahovali například při požáru rodinného domu v obci Rohoznice. V rámci výcviku se také účastnili cvičení v plnění BAMBI vaku, které pořádal Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje, požární stanice Přelouč.

Dobrovolné hasiče z Rohovládovy Bělé můžete až do pátku 10. června 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI BELA na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.