Staré Město: Hasiči mají vlastní rozhlednu

1. duben 2016

Kostel a hasičská zbrojnice, to jsou dvě dominanty Starého Města u Moravské Třebové. Sídlo hasičů díky mohutné dřevěné věži uvidíte skutečně už zdaleka. Hasiči tam suší nejen hadice, ale provázejí i hosty.

Málokterá hasičská zbrojnice se může pochlubit tak působivou architekturou. Zbrojnice ve Starém Městě byla postavená v roce 1878, tedy v době, kdy v obci vznikl první hasičský sbor. Dnes už je historické pouze jádro objektu, hasiči před pár lety kolaudovali novou přístavbu garáží. Jsou na ní pyšní, protože si ji vybudovali vlastníma rukama. Chloubou hasičů je ale samozřejmě vysoká dřevěná věž s ochozem.

Dřevěná dominanta

Věž na sušení hadic byla ke staré zbrojnici přistavěná v roce 1927 a vysvěcená v roce 1928. Horní ochoz byl postavený hlavně proto, aby hasiči mohli kontrolovat svoje okolí. Z vrcholu rozhledny je skutečně pěkný výhled do dálky. „Je vidět na Lázek směrem k Lanškrounu, na druhou stranu přes Moravskou Třebovou dohlédneme ke Křenovu,“ ukazuje ze zaskleného ochozu rozhledny starosta sboru Ladislav Khýr. Hasičská věž vypadá jako rozhledna, a tak ji vnímají i turisté, kteří Starým Městem projíždějí, ať už autem nebo na kole. „Skutečně se nám často stává, že nás lidé žádají o prohlídku věže. Pokud se seženou dva hasiči, nahoru je vezmeme,“ dodává velitel sboru Jan Straka.


SDH Staré Město
Počet obyvatel: 1000
Počet členů: 31 (28 mužů, 3 ženy)
Rok založení SDH: 1878
Kategorie Jednotky požární ochrany JPO II.

Cesta hasičkou věží, která je vysoká 27 metrů, ale není dvakrát jednoduchá. K vrcholu vede několik velice příkrých schodů, které se podobají spíš žebříkům. Středem věže vede lano, na které se přivazují hadice. „Letos jsme je sušili už několikrát. Celkem jsme zatím vyjížděli dvanáctkrát, z toho byly tři požáry,“ vysvětluje velitel Jan Straka. „Asi nejsložitější byl požár bývalé dětské nemocnice na Moravskotřebovsku. Objekt byl velice zakouřený, což nám velmi ztěžovalo práci, museli jsme být opatrní.“

Vyjíždějí do pěti minut

Jednotka dobrovolných hasičů ve Starém Městě je vedena v kategorii JPO II, tedy s výjezdem do pěti minut. „Před lety jsme se na tom dohodli s městem Moravská Třebová, kde ještě působí také jednotka profesionálních hasičů. Máme s městem smlouvu o spolupráci,“ dodává hasič Karel Vágner, bývalý starosta sboru. Velitel Jan Straka doplňuje: „S Moravskou Třebovou spolupracujeme i mimo zásahovou činnost. Pokud tam třeba potřebují pokácet stromy nebo dozor u kulturních a společenských akcí. Spolupráce je výborná.“

Hasičká věž byla ke staré zbrojnici přistavěna ve dvacátých letech minulého století

Hasiče ze Starého Města potrápila loňská vedra. „Během prázdnin jsme vyjeli nesčetněkrát. Dokonce se stalo to, že v jeden den, bylo to 9. srpna 2015, jsme vyjížděli hned třikrát“, vysvětluje velitel zásahové jednotky Jan Straka. Jednotka má šestnáct členů a vyjíždí skoro ke všem zásahům společně s hasičským záchranným sborem Moravská Třebová. Členové jednotky se také zúčastňují okrskových cvičení a pohárových soutěží okrsku i mimo něj.

Zasloužilý hasič

Sbor dobrovolných hasičů ve Starém Městě se může pochlubit řadou ocenění. Nejvyšší hasičské vyznamenání, titul Zasloužilý hasič, před několika lety obdržel člen SDH Rudolf Vágner: „Za rok to bude šedesát let, co jsem u hasičů. Třicet let jsem byl starostou, čtrnáct let jsem starostou okrsku. Asi nekrásnější pro mě byla doba, kdy jsem dělal řidiče, strojníka a kdy jsem vyjížděl k zásahům. Protože starat se o celý sbor, to není zrovna lehká práce. Dělal jsem to třicet let a pak předal žezlo jiným, mladším.

V současné době sbor nemá oddíl malých nebo mladých hasičů. „Je s tím problém, nové členy sháníme v řadách dospělých. Musíme předvést, co umíme, abychom je získali do našich řad. V současné době připravujeme novou klubovnu, která vznikne v půdních prostorách nové přístavby hasičské zbrojnice. Takže já doufám, že je to i cesta, jak sehnat hasičskou omladinu,“ dodává s úsměvem starosta sboru Ladislav Khýr.

Dobrovolné hasiče ze Starého Města můžete až do pátku 8. dubna 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI MESTO na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.