Studnice: Kobyla, Turci a hasiči

8. duben 2016

Sbor dobrovolných hasičů ve Studnicích poblíž Hlinska žije v duchu vesnických tradic. Obec proslavil hlavně Staročeský masopust a obchůzky maškar, na kterých se hasiči významně podílejí. A tak vlastně i díky nim byl tradiční lidový zvyk zapsaný do seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.

Sbor dobrovolných hasičů Studnice je veden jako jednotka JPO V. Výjezdů k požárům během roku mnoho nemívá, o to víc se tak hasiči mohou věnovat sportovním a kulturním záležitostem. Vyvrcholením roku bývají Vostatky. Tak v některých obcích na Hlinecku říkají tradiční masopustní obchůzce maškar.

Masopust je vrchol

Na staročeský masopust se hasiči chystají dlouho dopředu, ale samozřejmě celý program nepřipravují sami. Masopust je už po generace věcí celé obce. Studnické obchůzky masek se proslavily i mimo vesnici. Pravidelně se průvodem studnických postav Turků, Kominíků či Slaměných můžete setkat například ve skanzenu na Veselém kopci. „Často nás oslovují, abychom náš tradiční lidový zvyk představili i za hranicí regionu,“ vysvětluje starosta hasičského sboru a zároveň obce Ondřej Dopita. „Naši masopustní obchůzku jsme už tak předváděli v Havlíčkově Brodě, Telči, Trutnově a také několikrát v Praze.“

Areál pod břízkami

Hasiči mají vlastní areál, spravují „letní parket“, zázemí pro letní akce. Tam pořádají zábavy, dětské dny, oslavy výroční založení sboru a soukromé oslavy. „U parketu se konají i námětová cvičení, jako je dálková doprava vody. Pořádali jsme tu i školení v používání hasicích přístrojů,“ dodává starosta sboru Ondřej Dopita. Vedle letního parketu je louka, kde hasiči trénují pro požární sport a kde se konají hasičské soutěže.


SDH Studnice
Počet obyvatel: 480
Počet členů: 47 (46 mužů, 1 žena)
Rok založení SDH: 1901
Kategorie Jednotky požární ochrany JPO V.

Před pár lety se sbor účastnil ligy okresu Chrudim v požárním sportu, pak ale došlo v rámci generační výměny ve sboru k útlumu soutěží. „Řekl bych, že teď se zase soutěže vracejí tak nějak na výsluní,“ vysvětluje starosta sboru. „Teď na jaře nás přímo tady ve Studnicích čeká opět pořádání Memoriálu Tomáše Vařečky. Je to soutěž v požárním sportu a my se těšíme na to, že tu přivítáme hasičské sbory z okolí.“

Leopold

Hasiči ve Studnicích jsou pyšní na svoje zásahové vozidlo Opel Movano Combi. „V roce 2014 to bylo úplně nové vozidlo, šlo k nám přímo z výroby. Protože jsme ho k nám do obce přivezli 15. listopadu, tedy na svátek Leopolda, tak jsme mu začali říkat zkrátka Leopold,“ vysvětluje starosta sboru Ondřej Dopita. V současné době hasičská zbrojnice prochází opravou. „Už jsme vyměnili okna, teď se dělají omítky a maluje se. Nebude to trvat dlouho a budeme zpátky stěhovat nábytek, poháry a diplomy,“ dodává starosta.

Oslaví až 120 let

Hasičský sbor ve studnicích byl založený před 115 lety, hasiči ale plánují až velkou oslavu kulatého výročí 120 let. Sbor dobrovolných hasičů byl ve Studnicích založený v březnu 1901. Ještě ve stejném roce si hasiči naplánovali veřejné cvičení. V roce 1902 už studničtí hasiči pořádali šest zimních cvičení a šest cvičení praktických. Ve cvičeních se pak pokračovalo každý rok.

Hasiči ze Studnice se svým novým zásahovým vozidlem,, kterému říkají Leopold Foto archvi SDH.JPG

Podle kroniky už 29. záři 1901 vyrazili místní hasiči k požáru v obci Hluboká. V té době se ale zásah hasičů zaměřoval víc na ochranu sousedních stavení, protože požárem zachvácená, většinou samozřejmě dřevěná stavení, zpravidla lehla popelem. V této době nebylo hašení jednoduché. Stříkačky byly ruční a dopravovaly se také ručně nebo s pomocí koní.

Z období první světové války záznamy uvádějí, že v důsledku mobilizace a rukování na vojnu se stále snižoval počet členů tak rychle, že v roce 1915 se stav snížil na šest členů a v prosinci téhož roku už zůstal jen jediný hasič, náměstek velitele Josef Svoboda, který po čas války udržoval v pořádku stříkačku a veškeré knihy.

V letech 1916 - 1918 byla z důvodu válečné vřavy činnost sboru přerušena. Ve výroční den 28. října 1919 se sbor zúčastnil slavnostního zasazení lípy Svobody naproti škole a večer sehrál divadelní představení Vojnarka od A. Jiráska. Čistý výnos 450 Kčs a byl věnován na založení obecní knihovny.

Dobrovolné hasiče ze Studnic můžete až do pátku 15. dubna 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI STUDNICE na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.