Trpín: ctí historii, ale zajímá je hlavně budoucnost

15. leden 2016

Sbor dobrovolných hasičů v Trpíně má ve svých řadách člena s nejvyšším hasičským vyznamenáním i další oceněné hasiče. Snahou všech je ale získat do svých řad víc dětí, které by šly v jejich stopách.

A v neposlední řadě také třeba další století opatrovaly historickou hasičskou techniku.

Hasičský sbor byl v Trpíně, obci v nejjižnějším výběžku Pardubického kraje, založený 29. června roku 1885. Byla to v podstatě nutnost. O pár dní dříve totiž v obci došlo k velkému požáru, hořely stodoly a kostel. V té době už měl ale Trpín hasičkou stříkačku. Jenže s ní neuměl tehdy vůbec nikdo zacházet.

Po založení sboru se proto hasiči hned vybavili stejnokroji, ale hlavně začal jejich výcvik u obsluhy stříkačky. Jednalo se o čtyřkolovou ruční vahadlovou stříkačku firmy Smékal Praha, která byla vyrobena v roce 1883. Nejlepší ale na všem je to, že právě tuto stříkačku hasiči v Trpíně opatrují už 133 let! Dodnes je funkční a nechybí na celé řadě slavností, stejně jako prapor z roku 1934.


SDH Trpín
Počet obyvatel: 440
Počet členů: 77 (58 mužů, 12 žen, 7 dětí)
Rok založení SDH: 1885
Kategorie Jednotky požární ochrany JPO III.

Naděje na hasičské „naděje“

V současné době má SDH Trpín téměř osmdesát členů, z toho ale necelou desítku malých hasičů. Do svých řad se proto teď snaží získat právě děti. Družstvo mládeže totiž mělo ve sboru dlouhou tradici, to první vzniklo už v roce 1954. Na přelomu století ovšem řady mladých hasičů značně prořídly. „Naše největší přání je proto motivovat děti v naší obci k tomu, aby se k nám přidaly,“ dodává starosta sboru Martin Štěpánek. Velitel hasičů Pavel Břenek doplňuje: „Vzory mají, v obci máme nejen zasloužilé hasiče, co toho hodně dokázali, ale třeba i mistra republiky v požárním sportu. Martin Břenek totiž s reprezentací Pardubického kraje tenhle titul získal v roce 2013.“

Hasiči raději ťukají na dřevo

Sbor dobrovolných hasičů Trpín je jednotkou JPO III. Ve svojí obci hasiči zdolávali požár naposledy v roce 1994. „Je to dlouhá doba a vždycky, když o tom mluvíme, zaťukáme to na dřevo,“ vysvětluje velitel jednotky Pavel Břenek. „Tehdy vypukl velký požár domu čp. 15. Díky našemu rychlému zásahu, ale také pomoci okolních sborů, jsme zabránili rozšíření požáru nejen na okolní domy, ale také na kostel.“ I Trpínští hasiči samozřejmě pomáhají okolním sborům. V roce 2015 zasahovali například při požárech v blízké Jedlové.

Mládež SDH Trpín na soutěži v Nedvězí v roce 2012

Přes kopec do sousedního kraje

Trpín je nejjižnější obcí Pardubického kraje a tak míří i do kraje sousedního. V roce 1997 a 2006 se trpínští hasiči aktivně podíleli na pomoci při povodních v Olešnici na Moravě. „Naše práce je samozřejmě taková, jakou musejí hasiči zvládat všude jinde. Vyjíždíme k požárům lesních a travnatých porostů, v zimě vyprošťujeme zapadlá auta, což tady, v drsnějších podmínkách Vysočiny, není nic neobvyklého. No a v létě naopak často lidem pomáháme třeba s likvidací bodavého hmyzu,“ dodává velitel Pavel Břenek.

Hasiči jsou u všeho

„Hasiči v Trpíně splňují všechno to, co se od nich očekává“, říká s hrdostí starosta obce Miloslav Tocháček. „Jednak jsou jistotou pro místní lidi. Když je třeba, ochrání je i jejich majetek. Hlavně jsou ale hybnou silou všeho společenského, sportovního i kulturního dění. Jsou zkrátka za vším, “ dodává starosta Trpína.

Dobrovolné hasiče z Trpína můžete až do pátku 22. ledna 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI TRPIN na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.