Včelákov: v duchu tradic Vysočiny

11. březen 2016

Hasiči z městyse Včelákov jsou typickým sborem dobrovolných hasičů. Drží za jeden provaz, nezkazí žádnou legraci, sportují a mají rádi dobré pivo. To si nejčastěji dávají v místním pohostinství. Jak by ne, vždyť je vlastně jejich.

Hasičský sbor, který byl ve Včelákově založený v květnu 1899, se vždy držel klasického hasičského motta: Bohu ku cti, bližnímu ku pomoci . V roce 1936 si hasiči pořídili motorovou stříkačku od firmy Smekal. Nedávno se pokusili tento historický okamžik, respektive historickou fotografii z roku 1936, napodobit. Zajímavé je, že současný velitel Jednotky sboru dobrovolných hasičů a zároveň starosta městyse Včelákov Jan Pejcha na fotografii stojí přesně na stejném místě jako jeho pradědeček před osmdesáti lety. Ten byl také kdysi velitelem sboru.

V historii sboru byl důležitý rok 1997, kdy včelákovští dobrovolní hasiči přistoupili k České Hasičské Jednotě. „Bylo to, jako kdyby sbor dostal novou mízu,“ vysvětluje jednatel sboru Karel Rouha. „Aktivita všech členů nebývale vzrostla, opravdu jsme se najednou do všeho pustili s chutí a zároveň navázali na tradici hasičstva z dob první republiky, kdy byly všechny sbory registrovány v tehdejší České Hasičské Zemské Jednotě.“

Hledali i hroznýše

V letošním roce nemá jednotka sboru zatím mnoho výjezdů, ale jak to už na Vysočině chodí, občas hasiče potrápí sníh. Při náhlé sněhové nadílce na začátku března hasiči zasahovali u dopravních nehod a odstraňovali překážky z komunikací, hlavně polámané stromy a větve, které se lámaly pod nánosy těžkého sněhu.

Rekostrukce historické fotografie z roku 1936, kdy byla zakoupena historická stříkačka, vlevo vepředu velitel JSDH Jan Pejcha, na totožném místě stál na původní fotce jeho praděda, taktéž velitel

Dalo by se říci, že loňské léto bylo pro hasiče ze Včelákova i docela dobrodružné: „To když jsme v místní části Vynánov s kolegy hledali hroznýše královského,“ vysvětluje Jan Pejcha. „Majitelům se při stěhování dvoumetrový had jaksi zatoulal. Jenže jsme při zásahu hada nelapili. Majitelům se nakonec vrátil.“ V létě také jednotka vyjížděla několikrát mimo katastr, a to hlavně kvůli likvidaci bodavého hmyzu.

Skvělé vybavení na pětku

Výjezdová jednotka sboru kategorie JPO V měla k dispozici tatru 805, poté Avii DS 30 a od roku 2011 zasahuje s vozidlem Mercedes 811 D CAS 1,6. Na soutěže a akce pro děti mají hasiči k dispozici ještě transportér. „Myslím si, že po technické stránce jsme opravdu velmi dobře vybavení, na to, že jsme pětka, tak určitě,“ dodává velitel Jan Pejcha. Jednotka, která má deset členů, zasahovala i mimo obec, v roce 2013 například pomáhala s likvidací škod po povodních v Neratovicích.

Do hospody na pivo i trénink

Sbor dobrovolných hasičů České hasičské jednoty ve Včelákově má zázemí nejen ve zbrojnici, postavené v roce 1975, ale také v pohostinství, které hasiči koupili v roce 2003 a zároveň ho i provozují. Součástí objektu je klubovna a velký společenský sál. Jeho rekonstrukce trvala od roku 2004 až do roku 2006, kdy byl sál na veřejné hasičské schůzi slavnostně otevřen a symbolicky předán všem obyvatelům Včelákova do užívání. V sále se konají nejen kulturní a společenské akce, ale také se v něm scházejí malí hasiči, aby zde trénovali.

Požární útok dětí z přípravky ČHJ Včelákov na závodech v Hlinsku

Floriánovi benjamínci

Sbor obnovil práci s dětmi v roce 2000. Někteří z tehdejších malých hasičů jsou dnes už členy jednotky a sboru. Úspěchy na sportovním poli mají už ti nejmenší hasiči z přípravky, kteří v současné době trénují na Piškvorky v Hlinsku, dovednostní soutěž pro malé hasiče. V loňském roce se mladší žáci probojovali na Mistrovství republiky České hasičské jednoty a Moravské hasičské jednoty. Kromě postupových soutěží v rámci ČHJ se včelákovští účastní i klání v okolních obcích. Ve spolupráci s hasiči z ČHJ Podlažice připravují netradiční dětské hasičské závody.

Maškary i necky

Rok pro hasiče ze Včelákova začíná tradičně, hasičským bálem. Důkladně se také připravují na masopust, tradiční akci, kdy se převlékají za typické masopustní postavy a vydávají na masopustní obchůzku. Ta ve Včelákově není přísně ortodoxní, do průvodu mohou i ženy. Kromě Kobylky, Turků nebo Slaměných tedy uvidíte třeba i policistky. Hasiči ve Včelákově samozřejmě nechybí u dalších tradičních akcí, jako pálení čarodějnic, pouťové zábavy. V létě pořádají také velmi oblíbenou Neckyádu.

Dobrovolné hasiče z Včelákova můžete až do pátku 18. března 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI VCELAKOV na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.