Zderaz: Hasič kam se podíváš

6. listopad 2015

Nevelkou obec Zderaz najdete v pomyslném trojúhelníku mezi městy Skuteč, Proseč a Novými Hrady. Ve Zderazi žije 275 lidí, z toho stovka je u hasičů. I když, pravda, pár jich je „přespolních“.

Zderaz totiž velmi těsně sousedí s vedlejší obcí Perálec. Místní hasiče tak pojí nejen přátelství, ale i společná cvičení i zábava.

Sbor dobrovolných hasičů ve Zderazi je nestarším místním spolkem. Zakládající listinu sice sbor už nemá k dispozici, ale nejstarší zmínku o organizaci místních hasičů najdeme v knize prosečského kostela. Je v ní zápis o velkém požáru ve vsi, ke kterému došlo 4. října 1883. Tehdy lehly popelem čtyři domy, se všemi zásobami, a proto v obci založili zderazský hasičský sbor. Z obecních prostředků byla zakoupena hasičská stříkačka. Od roku 1898 mají zderazští hasiči spolkový prapor, o který pečují dodnes. A také o svůj, dnes již historický automobil Praga v3s, čili „vejtřasku“. Dodnes s ní jezdí na nejrůznější akce a závody.

Sbor dobrovolných hasičů ve Zderazi se může pochlubit celou řadou sportovních úspěchů. Ostatně, o tom svědčí i interiér klubovny. Tu mají hasiči v místním sportovním areálu, který si vybudovali vlastníma rukama. Interiér klubovny zdobí desítky pohárů za umístění v mnoha prestižních soutěžích.

Cigicaga! Kdo má nejlepší kolektiv? Zderáááááz

Tak takhle zní část „válečného pokřiku“ mladých hasičů. Oddíl dětí byl ve Zderazi založený v roce 1984. Největším dosavadním úspěchem byl postup na Mistrovství České republiky. V roce 2005 mladí hasiči bojovali v Plzni, v roce 2008 se stali Mistry požárního útoku v Trutnově a v roce 2009 v Třebíči obsadili šesté místo. V současné době je hlavní trenérkou družstva mladších a starších žáků Marie Broulíková: „V letošním roce se nám podařil postup na krajské kolo v Litomyšli. Skončili jsme na pátém místě, ale vzhledem ke konkurenci to považuji za velmi slušný úspěch“, dodává trenérka.


SDH Zderaz
Počet obyvatel obce: 275
Počet členů: 100 (68 mužů, 13 žen, 19 dětí)
Rok založení SDH: 1883
Kategorie Jednotky požární ochrany JPO: V

Řadu sportovních úspěchů mají na svém kontě také dvě družstva mužů i družstvo žen. K jejich nejoblíbenějším soutěžím patří Novohradský kohout. V něm se hasiči setkávají s netradičními pravidly, což soutěž dělá z hlediska sportovních výkonů ještě těžší.

„Není to jako při klasických závodech v požárním útoku, kdy je všechno nářadí připravené na platě, “ vysvětluje hasička Eva Marešová.

„Nářadí je k dispozici v přístavném vozíku, vy si ho musíte vzít a rozložit po vyznačených trasách. Pak teprve můžete, na místě terče, sestřelit novohradského kohouta. Tenhle závod se hodně podobá reálné situaci při ostrém zásahu,“ dodává Eva Marešová a pokračuje: „Letos jsme opět, po třech letech, daly dohromady družstvo žen. Řada z nás se totiž stala maminkami a tak jsme čekaly, až děti trochu odrostou. I když jsme vlastně s odstupem času měly premiéru, i tak jsme se v okrskové soutěži umístily na prvním místě a v okrese skončily šesté.“

SDH Zderaz a jejich Pragovka vejtřaska

Jak utužovat kondici? Se sousedy.

Letos hasiči ze Zderazi naostro zasahovat nemuseli. Jak ale dodává starosta SDH Pavel Raba, kondice je pro hasiče důležitá: „Společně s hasiči ze sousední obce Perálec pořádáme každoročně námětové cvičení. Také letos jsme vlastně simulovali situaci, kdy dojde ke skutečnému požáru a společně trénovali zásah.

Sbor dobrovolných hasičů ze Zderazi má velký podíl na kulturním dění v obci. Každoročně pořádá několik společenských akcí pro děti i dospělé. Renomé široko daleko si získaly hlavně hasičské plesy, které se konají hned dvakrát do roka. Typická je pro ně netradiční výzdoba, ta se s každou plesovou sezónou mění. Mezi velmi oblíbené akce patří také rybí a vepřové hody s dětským odpolednem nebo pálení čarodějnic. Hasiči jsou zároveň členy dalších spolků v obci. Například spolku Zderad pro obnovení a udržování tradic nebo Zderazská chasa mladá. Ta každoročně zajišťuje stavění Máje a májek svobodným dívkám a staví Slavobrány novomanželům.

Dobrovolné hasiče ze Zderazi můžete až do pátku 13. listopadu 2015 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI ZDERAZ na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio