Zlobí vaše děti? Možná se jim málo věnujete!

31. červenec 2017

Místo, aby si všímali dítěte, jsou celé hodiny na Facebooku. Tímto způsobem často tráví rodiče i celou rodičovskou dovolenou. A tak, i když jsou celý den se svým synem či dcerou, jakoby tam ani nebyli. A to je pro dítě špatné, tvrdí odborníci.

„Nezáleží ani tolik na tom, kolik času přesně s dítětem strávíme, ale jak ho strávíme,“ říká psycholožka Iva Kyselá z Akademie rodičovství. „A nevidím ani takový problém v tom, když rodiče musí být mnoho času v práci, jako spíš v tom, co dělají, když jsou pak s dětmi doma,“ říká psycholožka a vysvětluje: „Dítě je vnímavější, než si třeba myslíme. A tak, když se jen tváříme, že ho posloucháme, ale máme při tom telefon u ucha nebo brouzdáme po internetu, pozná to.“ A pak se podle odborníků mnohdy nemůžeme divit, že si bude naši pozornost vynucovat i způsobem, který se nám líbit určitě nebude.

Křičíš, ale všímáš si mě, mami

Dítě, zvláště to malé, se učí příkladem, pozorováním a zkoušením. A tak třeba brzy dokáže zjistit, že pozornost svého rodiče může získat docela snadno. Tím, že provede něco, co se rodiči nelíbí. Mít pozornost rodiče ale pro něj může být tak důležité, že ho od takového jednání neodradí ani vidina jistého následného trestu. A tím se dítě dostává často do začarovaného kruhu kázeňských problémů. Co s tím? Zvlášť, když třeba nemáte příliš mnoho času se dítěti věnovat?

Chlapec

„Nemusíte být s dítětem pořád a nemusíte s ním být ani mnoho hodin. Jde ale o to, vyčlenit si denně třeba aspoň půl hodinu jen pro dítě samotné, kdy mu věnujeme plnou svou pozornost. Budeme si s ním povídat, nebo ho alespoň do činnosti, kterou musíme zvládnout, zapojíme. Plánujte spolu, co vás čeká nebo, co budete za chvíli vařit. Ideálně zapojte třeba dítě do toho vaření,“ vyjmenovává některá z řešení psycholožka Iva Kyselá.

Když se dítě vzteká, má k tomu důvod

Někdy je ale velmi těžké, když dítě zlobí, zachovat klidnou hlavu. Může se stát, že vybuchneme a vylétne nám pak i nějaké slovíčko nebo emoce, za které se stydíme. Psycholožka Iva Kyselá tvrdí, že to svým způsobem může být i dobře, protože jako dítě není dokonalý stroj, tak takový ani není rodič, a dítě by se ani s takovým dokonalým rodičem ani dobře necítilo.

Čtěte také

Co když je ale nervózní dítě, brečí, vzteká se? Psycholožka Iva Kyselá v takovém případě radí připojit se k dítěti. „To, že se vzteká, znamená, že něco potřebuje, má to nějaký důvod, něco se mu děje. A tak nejlepší, co můžu jako rodič udělat, je, že mu dám najevo, že jeho emoci vnímám,“ radí psycholožka Kyselá a doplňuje: „Znamená to, že chci být svému dítěti nablízku. Popíšu třeba, že to vidím – vztekáš se, protože se ti něco děje, tohle ti asi nejde, aha, to je nepříjemné, to chápu… Ne, že vztekající dítě někam zavřu, protože je mi to nepohodlné.“ Je to i proto, že se dítě vzteká z nějakého konkrétního důvodu, nemít přece žádný důvod, nedělá to.

autor: RUS
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.