Holínky: 200letá cesta z bojiště až na olympiádu

7. listopad 2014

Holínky dnes patří nejen k zahradě nebo chlévu. Gumové boty dobyly přehlídková mola a zamilovali si je i světoví návrháři. Z holínek se zkrátka stal módní doplněk.

Už je to poměrně dávno, co se holínky ze dvorů a zahrad přesunuly i do městských ulic. Staly se součástí našich outfitů. Pokud jde někomu ryze jen a jen módu, nemůže ovšem popřít praktičnost a funkčnost gumáků, i těch za tisíce korun, se štítkem světoznámé značky. Jako by to už na počátku devatenáctého století tušil britský státník Artur Wellesley, známý jako vévoda z Wellingtonu. Svému obuvníkovi dal úkol, aby upravil a zkrátil vojenské boty. V roce 1852 se tyto holínky začaly vyrábět z voděodolné pryže a do historie vstoupily jako „wellingtonky.“

Praktické, gumové holínky se na konci devatenáctého století ocitly na farmách, později ale i na bojištích obou světových válek. Vlastní podstatu holínek, které primárně sloužily jako gumové boty do deště a bahna, zásadně změnila britská značka Burberry. Dala jim jiný, moderní design, který se už hodil i na procházku do města.

Holínky šly do světa

I když nemáme žádný patent nebo monopol na výrobu holínek, ty české poznal celý svět. Dokonce během pár okamžiků. Rozsvítily totiž slavnostní nástup více než dvou stovek výprav na olympijských hrách v Londýně v roce 2012.

Holínky českých sportovců na OH v Londýně

O originálních, jakoby počmáraných holínkách s motivy Dvoubarevné fugy malíře Františka Kupky, se vedly dlouhé diskuse, a to jak mezi novináři, designéry, tak i na sociálních sítích. České gumáky, které vzešly z dílny salonu E-Daniely, okouzlily i britský list The Guardian. Češi od něho dostali zlatou medaili za nejlepší olympijský stejnokroj.

Na podzim je ten správný čas pro holínky, a tak jsme pro vás připravili den v holínkách! Těšíme se na vás v pátek 7. listopadu 2014 nejen ve vysílání, ale také osobně od 9:00 na sádkách v Chlumci nad Cidlinou.

autor: BRA
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.