Hubnutí má být příjemné, aby bylo trvalé

3. květen 2017

Zapomeňte na diety. Když s nimi skončíme, většina opět kila přibere. Tělo si totiž začne dělat zásoby pro další případné hladovění. Abychom nepřibírali, musíme volit životní styl, který se nám bude líbit, tvrdí odborníci.

Dieta je něco, co obvykle nejde vydržet navždy, protože je to často proti naší vůli, není nám to příjemné. Je to provizorium a každý se těší, až toho zanechá,” popisuje psychiku člověka, který hubne tak, že se příliš omezuje, psycholožka ze společnosti Stop obezitě (STOB) a autorka knižní novinky Já zhubnu zdravě a natrvalo Iva Málková. A právě psychika hraje u hubnutí velmi důležitou roli. Abychom „neprohubli“ život věčným střídáním diet a přibíráním, musíme si podle Ivy Málkové zvolit způsob přístupu k jídlu takový, aby nám byl příjemný nebo byl jen málo nepříjemný, a toho se držet.

Dítěti místo lásky piškot

Základem správného přístupu k jídlu je také zjistit, proč vlastně jíme. Člověk, který nemá problémy s jídlem, na tuto otázku odpoví, že je přece jídlo potřeba k životu. Ti, kteří ale bojují s kily navíc, vědí, že jídlo není jen výživa, ale je to radost. Je to něco, co máme spojené třeba s příjemnými emocemi. „Nesprávný vztah k jídlu se často rodí už odmalička. Dítě chce pozornost mámy a zabrečí. Máma mu místo toho nabídne piškot. Tak třeba získá návyk, že stres se řeší jídlem,” uvádí jeden z příkladů vzniku špatného stravování Iva Málková ze společnosti STOB.

Další je ten, že jíme nevědomě a automaticky. „Ke kávě si obvykle dáme třeba sušenky, večeříme u televize, nesoustředěni na jídlo, takže nevnímáme signály těla, že už máme dost,” popisuje tyto mechanismy psycholožka Iva Málková s tím, že řešení je nasnadě. Jíst zkrátka vědomě, být soustředěni na přítomný okamžik při každém soustu.

Dieta

Otroci toxického prostředí

To, že špatně jíme, nemusí být jen otázka našich nezdravých návyků nebo obecně našeho nitra, psychiky. K jídlu nás navíc často ponouká i prostředí a společnost, ve které se pohybujeme. Vzpomeňme si například, kolikrát jsme si v kině dali třeba popcorn a colu jenom proto, že je tam nabízeli. Nebo jsme v letadle snědli vše, co bylo na tácu, i když jsme byli přesyceni. A to jenom proto, že nám to nabízeli zdarma. Tomu říká Iva Málková toxické prostředí, kterého jsme údajně často otroky, aniž bychom to vůbec tušili.

„Toxické prostředí působí na naše nevědomí a podprahově. Třeba když vidíme v televizi reklamu, ve které je šťastná a spokojená rodina a ta se krmí nějakou čokoládou. Když pak stojíme u pokladny v supermarketu, u které je vystavena tato čokoláda, ani nepřemýšlíme a hodíme si ji do košíku, protože ji máme spojenou s televizní pozitivní emocí,” popisuje Iva Málková ze společnosti STOB další problém současné společnosti, který nám přidává zbytečně kila navíc.

5 tipů, jak začít správně hubnout podle Ivy Málkové

  • Zjistěte, proč chcete zhubnout - motivace je základ, pokud není silná, není silná ani vůle vytrvat.
  • Zapište si, co jíte - udělejte si kontrolní týden nebo dva, ve kterém si zapíšete vše, co jste snědli, a kdy a co vás k tomu vedlo.
  • Začněte malými krůčky - změňte nejprve jen jednu věc, která není zase tak složitá. A hlavně není nepříjemná. Pokud to vydržíte, můžete přidat další malou věc atd. 
  • Uvědomujte si vždy, že jíte - jezte vědomě, sledujte signály svého těla. Nepřejídejte se, ale také nehladovějte. 
  • Zajděte si za psychologem - špatný vztah k jídlu není jen otázkou těla, ale i duše, která může být nějak zraněná. Pomůže také hubnout v nějaké skupině, kde se můžete vzájemně podporovat.

 

autor: RUS
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.