Jablko nebo hruška? Tmavovláska nebo blondýnka? Víme, co přesně vám bude slušet!

25. červen 2015

Máte pocit, že to, co je právě módní, se pro vás vůbec nehodí anebo je to příliš drahé? Prozradíme vám, jak být krásná, módní a stylová přesto, že nemáte postavu modelky. A ani to nezatíží vaši peněženku!

„Ne všechno z módních trendů je zrovna slušivé, tedy na normální ženě, ne hubené modelce,“ přiznává módní poradkyně Klára Klempířová a dodává: „Při volbě našeho oblečení bychom měli vždy přihlédnout k tomu, jakou máme postavu. Vypíchnout, co je na nás krásné a nedostatky upozadit.“ Jak tedy skrýt naše případné nedostatky? Tady pomůže jednoduché pravidlo – na to místo, na které chcete upoutat pozornost, soustřeďte barvy, vzory a doplňky a na místo, které chcete schovat, naopak volte ne příliš výrazné vzory a tmavé barvy. Podobně se dá čarovat i s pruhy. Ty vodorovné totiž rozšiřují a svislé prodlužují. „Například krásně prodlouží nohy kalhoty nebo sukně s lampasy,“ radí Klára Klempířová.

0:00
/
0:00

Barvy pro blondýnky a brunety

Hostesky v Ženevě

Pozor je třeba si dávat při výběru barev na náš fototyp. A to především při volbě kombinace barev. „Není pravda to, co je obecně rozšířené, že všem sluší černobílá kombinace,“ tvrdí módní poradkyně Klára Klempířová a vysvětluje: „Je to totiž kombinace dvou kontrastních barev, která sluší jen těm, které mají stejný kontrast na sobě. Například černé vlasy a bílá pleť.“ Podle ní bychom měli barevnost vlasů, očí a pleti následovat i při výběru oblečení. Pokud bychom to totiž neudělali, všimnou si lidé většinou spíše našich šatů a málo pak nás samotných.

Blondýnám se zašedlou pletí nedoporučuji nosit zelenou, protože ta se odráží v jejich tváři a ony pak působí nezdravě. Sluší jim například korálová červená, oranžová…,“ vyjmenovává Klára Klempířová. Zrzkám pak podle ní sedí stejná výraznost, kterou mají ve vlasech i v oblékání - tedy volba jasných barev oblečení či doplňků. U tmavovlásek pak záleží na tom, zda se jedná o teplý či studený tón ve vlasech, ale i v pleti. Málokomu z nás slovanských žen ale sluší všechny odstíny zelené a žluté, ty jsou pouze pro opálené, snědé ženy. Barva, která naopak sluší všem, je barva tyrkysová.

Oblečení, které sluší každé ženě

Kromě barvy, která je vhodná pro každý typ ženy, existuje i několik kousků oblečení, které mohou také nosit bez obav všechny ženy bez rozdílu typu, věku, ale i postavy. „ Jsou to především tyto: černý kostým, bílá nebo béžová halenka či tričko, baloňák, pouzdrové šaty a džínová bunda. Ty opravdu sluší každému, “ říká módní poradkyně Klára Klempířová. Podle ní je ale třeba při nošení těchto univerzálních kousků vždy přihlédnout k tomu, jaký máme typ postavy. A to tak, aby se co nejvíce podobala tzv. ideální postavě, typu tzv. přesýpacích hodin - štíhlé postavě s křivkami, ale s úzkým pasem. Tomuto typu postavy je pak dobré přizpůsobit naše oblečení pomocí střihu, rozšíření sukně, vycpávek apod.

„Třeba takový baloňák, to je opravdu nadčasový kousek. Ale pokud žena nemá štíhlý pas, je to třeba takzvaný typ jablko, tak tady doporučuji baloňák nosit volně, bez pásku. Naopak ženy, které mají pas, ale třeba také širší boky, jsou to takzvané typy postavy hruška, tak těm pásek bude slušet,“ říká Klára Klempířová.

krásná dívka u zrcadla

Oblečení podle typu postavy

Podle módní poradkyně existuje šest základních typů postav. Jak už bylo řečeno, té, která je považována za ideál krásy, se říká přesýpací hodiny. A té bychom se pak za pomoci oblečení měli snažit přiblížit. „Postavě typu jablko se to ale zcela nepodaří. Ty nemohou zdůrazňovat pas, aby vypadal štíhle. Těm zase sluší jiné proporce. Mají například štíhlé ruce a nohy, tak ty by se je měli snažit ukazovat,“ říká Klára Klempířová.

Postava typu hruška má sice široký základ, ale štíhlý pas a proto zde módní poradkyně radí pas co nejvíce ukazovat. Pak také ale horní část těla dotvořit do šířky boků. Postavám typu hruška sluší halenky s vycpávkami.

Postava typu ypsilon to má zase přesně naopak – má široká ramena. „Ty by měli zase nejlépe v horní části dbát na zužující efekty, tmavé barvy, svislé pruhy, ramínka…,“ říká módní poradkyně.

Další postavou je typ postavy osmička. Ta se od přesýpacích hodin liší především tím, že má mnohem oblejší tvary a velmi krátký pas. „Tady bych určitě doporučovala nenosit pásek,“ říká Klára Klempířová.

A jak je to s postavou, která nepůsobí příliš žensky, například tím, že je zcela rovná, té, která se nazývá měkké I? „Pokud se jedná o štíhlou postavu, je dobré zdůraznit pas tím, že se rozšíří ramena a boky. A jde-li o silnější ženu, tak by měla zase zdůraznit ta nejužší místa na těle,“ radí Klempířová.

Jak zkombinovat šatník s módními trendy

Švadlena (ilustrační foto)

Klára Klempířová spíše než na hon za nejnovějšími trendy sází na styl a kvalitu. Co se kvality týče, tady módní poradkyně doporučuje, opravdu sledovat složení výrobků. Těch nejkvalitnějších tedy bavlněných je dnes ale v nabídce velmi málo, syntetické pak ale mají tu výhodu, že se příliš nemačkají. Ideální je tedy volit směsové materiály – půl bavlna, půl syntetika.

Podle módní poradkyně není, když chcete být stylová a držet krok s módou ani potřeba každou sezónu obměňovat šatník. Je naopak dobré mít v něm některé stálé nadčasové kousky, které nepodléhají módě – černý kostým, bílé nebo smetanové topy, malé černé šaty, baloňák a džínovou bunda. A ty pak třeba s těmi nejmodernějšími zkombinovat.

„Já moc ráda doporučují využívat takzvaného třetího osobitého kousku. Například vezmete si kalhoty a sako a k tomu si dáte šálu, která bude přesně ve vaší barevnosti, a tím jste takový kostým osvěžila. Nebo to pak také může být trendový kousek, třeba jen doplněk a na pár sezón, který je příliš výrazný a může rychle omrzet,“ říká Klára Klempířová. Díky němu můžete být tzv. „in“ a ani vás to nemusí mnoho stát.

autor: RUS
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.