Kočka může člověku zachránit život, tvrdí zvířecí psycholog

10. duben 2017

Psí úzkost, když majitel není doma, a kočičí značkování jsou nejčastější problémy, které zavedou lidi s jejich mazlíčky ke zvířecímu psychologovi. Podle něj i zvířata mají duši, která může bolet, stejně jako ta lidská.

Zvířata jsou na člověka napojena a když ho něco trápí, zvíře to vycítí. To potvrdí asi většina majitelů domácích mazlíčků. Málokdo ale ví, že třeba kočka pozná daleko víc, než jen psychickou nepohodu. Ze zkušenosti zvířecího psychologa Alexandra Skácela dokáže kočka někdy i upozornit na vážný zdravotní problém.

„Pamatuji si na kočku, která zachránila život šestnáctiletému mladíkovi, který měl rakovinu někde v hrudníku. Kočka si mu tam tak dlouho sedala a chovala se zvláštně, až jeho matku napadlo zajít se svým synem v lékaři. Od něho se pak také dozvěděli, že kdyby tam přišli o pár týdnů později, už by bylo zřejmě pozdě,“ tvrdí zvířecí psycholog a veterinář Skácel, který pak zažil třeba také případ kočky, která předpověděla infarkt svému majiteli.

„I proto vždy říkám, že zvláštní chování kočky se nemá přehlížet a je lépe zajít si v takovém případě na vyšetření k lékaři,“ doporučuje zvířecí psycholog.

Jak vyléčit psí separační úzkost

Štěkání, vytí, kousání věcí, značkování a podobné chování, když pes zůstane sám doma, to je jeden z projevů nejčastějšího problému, se kterým teď chodí nejčastěji majitelé psů k psímu psychologovi. Říká se tomu separační úzkost a podle Alexandra Skácela je řešitelná, ale musí se tady „léčit“ nejen pes, ale i jeho majitel.

„Je velmi důležité, aby se člověk naučil mít zdravý vztah ke svému psovi. Ten ho musí vždy vnímat jako vůdce smečky,“ říká zvířecí psycholog a přidává další pravidla, která pomohou zbavit se problémů se separační úzkostí: „Doporučuji například nesdílet až tak obrovskou radost z návratu domů a setkání se psem. Pomůže také třeba nedovolit psovi, aby se pána dotýkal, když se ten nehýbá. Neříkám, že je nutné zakázat, aby pes trpící separační úzkostí s pánem spával v posteli, ale nesmí se ho ve spánku dotýkat.“

Kočičí loužičky? Nemoc, ne nevychovanost

Nejčastějším problémem, který zase řeší majitelé koček, je močení mimo záchod. Tady je podle zvířecího psychologa důležité odlišit, zda se jedná či nejedná o značkování. „Když to velmi zjednoduším, značkování je na svislou polohu, tedy ne na zem. A jeho nejčastější příčinou je, že si kočka nějak značí své teritorium, když například cítí ohrožení. Řešením je zjistit příčinu toho a odstranit ji nebo s ní jinak pracovat,“ říká Alexandr Skácel.

Pokud pak kočka močí mimo záchod ne do výšky, ale dolů, pak jde s velkou pravděpodobností o zcela něco jiného a ne tak o psychický jako fyzický zdravotní problém. „Lidé často takovou kočku trestají, ale tady to pak hraničí až s týráním, protože ona není neposlušná, ale nemocná,“ upozorňuje veterinář a zvířecí psycholog Skácel.

Podle veterináře Skácela je příčinou takového močení kočky mimo toaletu infekce močových cest a struvitový písek nebo často obojí mnohem častěji než msta a uražení. Kočku pak močení velmi bolí a kočičí toaletu má spojenou s touto bolestí, proto tam nechodí a čůrá vedle,“ vysvětluje veterinář a zvířecí psycholog Alexandr Skácel, který doporučuje v takovém případě vždy vyšetřit moč toho zvířete a když se nemoc potvrdí, pak už ji jen prostě jednoduše vyléčit.

autor: RUS
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.