Kvalitní čokoláda může být sladká, mléčná i bílá

12. květen 2017

Říká se, že je to antidepresivum nebo afrodiziakum. Uklidňující účinky čokolády potvrzují i lékařské výzkumy, jde-li o čokoládu s vysokým obsahem kakaových bobů. Ty v dávných dobách sloužily i k tajemným rituálům.

Čokoláda je bezesporu jednou z nejoblíbenějších sladkostí na světě. Původně ale nebyla vůbec sladká. Vypovídá o tom i její název. Vznikl z aztéckého slova xocolātl, což znamená hořké pití. Kakaový bob, ze kterého se čokoláda vyrábí, totiž kromě tuku a kakaového másla obsahuje kakaový prášek, který je právě hořký. Nepřislazovaný a tedy hořký nápoj z něj vyráběli už Mayové.

Kakaové boby bývaly dlouho velmi vzácnou záležitostí. Třeba Olmékové, kteří na rozdíl od Mayů neuměli kakaovníky pěstovat, kakaové boby dokonce používali ještě jako platidlo. „Za deset bobů bylo možné si koupit zajíce, za sto bobů otroka. Olmékové pak dokonce dokázali vydolovat ze slupky kakaový bob a tu pak naplnit hlínou, takže už v době 5 tisíc let před naším letopočtem vlastně padělali peníze,” směje se čokolatiér Petr Kovařík.

Od rituálů k tabulkové čokoládě

Nápoj, který z kakaových bobů Mayové vyráběli, nemohl pít každý. Užívali ho totiž jen k magickým rituálům. „Já jsem měl šanci se v Peru takového rituálu zúčastnit a pít i tento nápoj. Není to ale nic dobrého, nijak nechutná, jen je mastný. A tak se vůbec nedivím, že když to pak Kryštof Kolumbus jako první přivezl do Evropy, Španělé z toho nebyli vůbec nadšení,” říká čokolatiér Petr Kovařík.

Moderní výroba čokolády

Oblibu začala získávat čokoláda, tedy stále ještě čokoládový nápoj, až o pár desítek let později. „Tehdy se Hernán Cortéz naučil kakaový nápoj vyrábět od indiánů a recept na něj dal pak po návratu do vlasti španělským mnichům. Ti do něj nakonec přimíchali med a pak teprve se takto vzniklá čokoláda stala oblíbeným nápojem,” popisuje Petr Kovařík s tím, že teprve v polovině 19. století začala vznikat čokoláda v pevném stavu. O něco později se do ní pak ještě přidalo mléko a první mléčná čokoláda byla na světě. A co oblíbené čokoládové pralinky? Na ty si lidé museli počkat až do dvacátých let 20. století.

Co jste (možná) nevěděli o čokoládě

  • Čokoláda se vyrábí z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického stromu, kakaovníku.
  • Nejkvalitnější čokoláda se vyrábí z bobů z původního druhu kakaovníku, který znali ještě Mayové - criollo.
  • Kvalitní čokoláda může být i sladká a mléčná. Jde jen o to, aby v ní převažovaly kakaové součásti (prášek a máslo), pak se k ní může přidat cukr i mléko.
  • I bílá čokoláda je čokoláda, jen je v ní více kakaového másla a méně kakaového prášku.
  • Čokoláda je jedovatá pro psy kvůli obsahu theobrominu. Ten může být nebezpečný i pro člověka. Smrtelnou dávku čokolády ale nedokáže  žádný člověk sníst, musely by to být desítky kilogramů.
autor: RUS
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.