Léčivá voda přímo od poustevníka. Zajeďte si pro ni na Vraclav

16. červenec 2017

Naše další studánková zastávka je na Vraclavi, ve starobylé vesnici u Vysokého Mýta. Pramen najdete při silnici u barokního areálu, který tvoří kostel svatého Mikuláše, poustevna a budova lázní. Jedná se o poměrně vydatný pramen. Je věnovaný svatému Mikuláši a hlídá ho poustevník.

Není to klasická studánka, spíše umělecké dílo. Je postavená v barokním stylu pod lipami. A netrůní na ní vodník, ale poustevník. Má to svůj důvod, skutečný poustevník tam skutečně žil. Byl to františkán a jmenoval se Jiří Rambousek.

Hlavním úkolem poustevníka Rambouska bylo zapisovat lidi, které voda uzdravila. Žil ve stráni nad kaplí, v poustevně s dřevěnou věžičkou.

Zázračná uzdravení už v 17. století

Původně léčivý pramen vyvěral za kostelem svatého Mikuláše, který tam tehdy ještě nestál. K prvnímu zázračnému uzdravení došlo v roce 1664. Vysokomýtský nožíř Jan Nečesaný měl velké bolesti rukou. A studánka mu pomohla, aby mohl dál vykonávat své nožířské řemeslo. Proto nechal jako poděkování postavit u studánky malou kapli.

Dalším uzdraveným byl farář, který sloužil na Vraclavi a jmenoval se Mikuláš. Za uzdravení poděkoval tím, že nechal kapli zasvětit patronovi svatému Mikuláši.

Od studánky k lázním

Kaple byla později přestavěná až do současné podoby, a pro velkou oblibu léčivé vody při ní v letech 1711 – 1719 vznikly lázně. Dokonce i s kotlem, ve kterém se ohřívala ledová voda od pramene. Na přelomu 17. a 18. století tam jezdili klienti z Brna i z Prahy. Na konci 18. století začaly lázně chátrat. K velké rekonstrukci došlo v 80. letech minulého století. Dnes je barokní areál otevřený pro turisty. Spravuje ho Regionální muzeum Vysoké Mýto.

Mechorost pramenička dokazuje čistotu pramene Svatého Mikuláše

Už na počátku 18. století se zjistilo, že pramen obsahuje tzv. sanytr a síru a hojí rány a vysušuje otoky. Proto tam vznikly lázně s koupelnami. „Další rozbor vody provedl chrudimský lékař Václav Baltazar Petržilka v roce 1721. Voda měla pomáhat proti vodnatelnosti, očním neduhům, svrabu a ledvinovým kamenům,“ upřesňuje Naděžda Gutzerová.

Je voda opravdu léčivá?

Od přírodovědkyně Naděždy Gutzerové jsme se dozvěděli, že v geologickém podloží, nad kterým vyvěrá pramen, je tektonická porucha. Jsou tam trhliny, díky nimž voda může vytéct na povrch země. Navíc jsme v opukách, což jsou horniny, které jsou bohaté na minerály. Proto voda, která z nich vytéká, je skutečně mineralizovaná a dobře působí na některé neduhy.

Kvalitu vody oceňuje i dnes mnoho lidí, kteří k prameni na Vraclav jezdí i s nádobami. Voda je opravdu dobrá. O její čistotě svědčí i mechorost pramenička, který jsme ve studánce našli. Navíc příjemně osvěží. Díky tomu, že vyvěrá z podzemí, je i v létě chladná.

Za studánkami budeme putovat celé léto. Klikněte do interaktivní mapy a podívejte se, kde jsou další:

autor: jsl
Spustit audio