Mlýn v Zálší čp. 35

8. září 2014

Mlýn zvaný Betlém získal své jméno údajně podle rákosových došků, které ho dříve pokrývaly. V představách prostých lidí se tak mlýn podobal betlémskému chlévu. O rákosí tu nebyla nouze, protože v blízkosti stavby se nachází rybník Zálší.

Dnešní podoba mlýna s trojdílným půdorysem pochází z přelomu 18. a 19. století. Vlastní roubená stavba pak z počátku 19. století.

V mlýnici se skrývá torzo staršího technologického vybavení z éry tzv. obyčejného složení - mlýnská hranice, paleční kolo a kamenné mlecí složení. Další vývoj přinesl jednoduché umělecké složení s jednou válcovou mlecí stolicí a hranolovým vysévačem od firmy |Josef Prokop a synové.

Ve mlýně Betlém se odehrálo také mnoho zajímavých příběhů. Například od února 1945 do konce druhé světové války zde rodina mlynáře Bohumila Macka ukrývala dva uprchlé ruské válečné zajatce.

Mlýn Betlém

Svědčí to o statečnosti mlynářů. Mlynář Macek v roce 1949 zemřel a mlýn přestal sloužit svému účelu. Dnes už má tato historická stavba z 19. století dalšího majitele, který se snaží o zachování původní hodnoty této kulturní památky na Vysokomýtsku.

Rybník Zálší v blízkosti mlýna

Atmosféru tohoto místa si můžete vychutnat vyslechnutím reportáže, kterou připravily redaktorky Tereza Brázdová a Jitka Slezáková. Jejich odborným průvodcem je etnograf a ředitel Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě Radim Urbánek.

autoři: jsl , BRA
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka