Na hory v létě? Máme 10 rad pro vaše bezpečí

12. červen 2014

Členové horské služby v létě rozhodně nesedí před chatou a nečekají na první sníh. Mají plné ruce práce. Proto do našeho studia přijel Michal Klimeš, náčelník horské služby Jeseníky. Vysílání Českého rozhlasu Pardubice poradil, jak se nezranit a neztratit na horách.

„Zatímco v zimě vyjíždíme k lyžařským úrazům, v létě je ta skladba různorodá. Kromě chození po kopcích je tu cykloturistika, různé adrenalinové sporty, lanové parky,“ říká Michal Klimeš. V letních měsících jsou aktuální zlomeniny, pohmoždění kloubu, tržné rány, odřeniny, ale i přisátí klíštěte nebo bodnutí hmyzem.

Hory jsou dnes dostupné pro všechny věkové kategorie. Na cesty často vyráží lidé s horší zdravotní kondicí a malými zkušenostmi. A tím se zvyšuje riziko vážných úrazů. Horská služba řeší kromě úrazů srdeční a mozkové příhody.

„Fyzická připravenost lidí je výrazně horší než v minulosti. Lidé hory podceňují, jezdí málo připravení, proto máme dnes více případů než kdysi,“ vysvětluje Michal Klimeš. Školy přestaly jezdit na lyžařské výcviky. A děti neznají ani základy pohybu při pobytu v přírodě.
Velký boom v posledních letech zažívá i cyklistika. Objevila se horská kola, na kterých se dostanete i do náročnějších terénů.

Desatero zásad bezpečného chování při pohybu v horském terénu

1. Vždy pečlivě naplánujte trasu túry a vybavení na ni (nezapomenut na léky). Túru plánovat podle fyzické a psychické kondice nejslabšího ze skupiny.
2. S předstihem získejte co nejvíce informací o prognóze počasí, sněhové a lavinové situace.
3. Před odchodem na túru předejte informace o trase a předpokládané době návratu. Tempo na túře zvolte podle nejslabšího ze skupiny.
4. Správně používejte mapu, seznamte se s druhy značení turistických cest specifické pro jednotlivá pohoří.
5. Naučte se typy výstražných tabulí a jejich význam.
6. Nepohybujte se mimo značené cesty.
7. Mějte s sebou lékárničku a v případě potřeby umět poskytnout první pomoc.
8. Naučte se kontakty na Horskou službu, nebo na Zdravotní záchrannou službu. Mít vždy nabitý a zapnutý mobilní telefon.
9. Seznamte se zásadami chování pro případ zbloudění, pádu laviny, nebo zřícení v exponovaném terénu.
10. Nikdy nepodceňujte hory a nevystavujte nezodpovědným chováním do nebezpečí sebe ani ostatní.


Ve střediscích horské služby je nepřetržitá 24 hodinová služba. K dispozici je vybavené vozidlo a komunikační techniku jako jsou vysílačky a telefony.
Telefonní linka
1210 NON-STOP SOS

Jak se chovat v bouřkách na horách

• při plánování cesty sledujte pečlivě předpovědi počasí nejen večer, ale i aktuální ráno a při předpovědi nebezpečí bouřek se tomu přizpůsobte, lokální bouřky např. přicházejí většinou až v odpoledních hodinách, ale odhadnout rychlost blížící se fronty lze jen velmi těžko.

• sledujte vznik a příchod bouřek, mraky (a také počítejte vzdálenosti - blízká a nebezpečná je do 3 km, tj. asi 9 s mezi bleskem a hřměním) a vyhledejte co nejdříve bezpečný prostor.

• sedněte si na suchou podložku nebo batoh. Sundejte si kovové předměty a dejte je dál od sebe.

• neukrývejte se v jeskyni, pod převisem tam kde ke stropu či ke stěnám je menší vzdálenost než 2 m a to i k zadní stěně, nezdržujte se ani tam kde je ve skále patrná rudná žíla, spára, trhlina nebo kudy prosakuje voda, nepřibližujte se také k ústí jeskyně.

• v otevřeném terénu si najděte a skrčte se v nějaké větší prohlubni, ruce a nohy mějte u sebe a dodržujte vzdálenost větší než dva metry od jejích okrajů.

• nezůstávejte ve skupině, nedržte se za ruce a je-li to možné, vzdalte se na 3 m od sebe.

• v horách ihned opusťte vrcholy a hřebeny (i ploché a nevýrazné) nejlépe na odvrácenou stranu od bouřky, nezdržujte se ani v travnatých pánvích, sníženinách pod sedly.

autor: PRO
Spustit audio