Na studánku v Končinách dohlíží sama Panna Marie Lurdská

Když vás někdo pošle do končin, dá se to vyložit různě. My jsme navštívili studánku u malebné osady Končiny na Litomyšlsku. Pramen vody je krásně průzračný a k napití lákají dva hrnky připravené pro žíznivé pocestné. Sama studánka je zasazená do ozdobného kamenného portálu. Nad ní se tyčí Kaple Panny Marie Lurdské.

Pramen, nad kterým stojí poutní kaple, považovali lidé za léčivý. Proto tam nechali zbudovat na konci 19. století stavbu, kterou zasvětili Panně Marii Lurdské. Ta je spojená právě s léčivou vodou a s léčením. Novogotická kaple je zasazená uprostřed lesa, na kopci s křížovou cestou.

Mineralizovaná voda z opuky

Vydatný pramen studánky v Končinách vyvěrá z druhohorních hornin, z opuky. Voda je mineralizovaná a tudíž zdraví prospěšná. Proto se ke studánce v Končinách sjížděli už na konci 19. století lidé ze široka daleka. Lázeňské stavby tu sice nevznikly, ale hostinec ano. A tak se léčivá voda propojila s dobrým jídlem a modlitbou v kapli Panny Marie Lurdské.

Křížová cesta nad studánkou v Končinách

O tom, kdo a kdy postavil ozdobný portál nad studánkou v Končinách, není pochyb. Sám stavitel zasadil u paty portálu cedulku s nápisem: Dle vlastního návrhu postavil Jan Kroupa. Nad portálem je vytesaný letopočet 1902. A nechybí tu ani socha svatého Václava.

Končiny na Litomyšlsku jsou na dva díly

Skutečně existují dvě osady. Končiny 1. díl a Končiny 2. díl. Studánka patří do 2. dílu Končin, a jsou to všeho všudy dva obydlené domy. Jeden z nich je bývalý hostinec. Patří do katastru Kornice, která je součástí Litomyšle. Končiny 1.díl najdeme na katastru Sloupnice.

„Pokud si uděláte procházku údolím Končinského potoka, kudy vede značená turistická cesta, dojdete do 1. dílu Končin. Je to krásná procházka. A pokud máte čas jen na krátké zastavení, stačí jen vyjít kopec nad studánkou. Je tam postavená křížová cesta. Kaple Panny Marie Lurdské je otevřená jednou za měsíc, kdy se koná bohoslužba.

Za studánkami budeme putovat celé léto. Klikněte do interaktivní mapy a podívejte se, kde jsou další:

autor: jsl
Spustit audio