Na Tvrzi Orlice sestoupíte do hlubokého středověku

31. červenec 2016

Tvrz Orlice má podobu renesančního zámečku, prohlídková trasa vás ale zavede i do období gotiky. Pod tvrzí se totiž zachovalo původní středověké sklepení. Některá svá tajemství vydalo dokonce poměrně nedávno.

Tvrz Orlice se nachází na okraji města Letohradu. Někdy na konci 13. století na Orlici vznikla nejprve dřevěná stavba na kamenných základech. Na tyto nejstarší části tvrze se návštěvníci mohou podívat. Jedna z prohlídkových tras totiž vede také do podzemí.

Co schod, to století

Do podzemí orlické tvrze se dostanete přes renesanční sály. V reprezentativním sloupovém sále si můžete prohlédnout palné zbraně, originální kusy renesančního nábytku nebo cínového nádobí. Bez povšimnutí určitě nezůstane ani nebývale zachovalá historická toaleta, tzv. „výsernice“. Středověk ale budete mít přímo pod nohama.

Čtěte také

Díky skleněným podlahám ve sloupovém sále a loveckém salonku si můžete z výšky prohlédnout kamenné základy tvrze. Uvidíte do hloubky až čtyř metrů, nejen hradební zeď, ale také prostor 400 let zazděného sklípku ze 14. století.

„Tento sklípek objevil při rekonstrukci tvrze Pavel Tacl, jeden ze spolumajitelů objektu,“ vysvětluje průvodkyně Anna Motlová. „Návštěvníci si samozřejmě na tvrzi mohou prohlédnout i archeologické nálezy, které se v podzemí našly.“

Spižírna i sál

Cesta do podzemí orlické tvrze je poměrně dobrodružná, v bočním sklípku atmosféru ještě umocňuje nainstalovaná kostra a předměty středověké tortury. Originální je ale například lidská lebka z období třicetileté války. V hlavním sklepním sále se v létě odehrávají pro návštěvníky i malé divadelní scénky. „Třeba příběh o Růžence, která nám tu odpočívá na pravých márách. Děti tu ale postrašíme jen trochu,“ směje se průvodkyně Anna Motlová.

Tvrz Orlice: Atmosféru gotického sklepení umocňují exponáty středověké tortury

Sklepení kdysi mohlo sloužit hlavně jako spižírna. „Je tu stálá teplota, a tak tu kdysi jistě byly potraviny nebo víno. Podlaha sklepa je vytesaná do skály a je dobře patrné, jak jsou stěny stále ještě očazené od loučí, kterými se tu kdysi svítilo,“ dodává Anna Motlová.

Prohlídky tvrze nabízejí ještě víc

O tom, že orlická tvrz nebyla kdysi jen pouhým venkovským sídlem, svědčí zachovalá figurální sgrafitová výzdoba, která pochází z období renesance. „Figurální sgrafita skutečně patří k tomu nejcennějšímu na tvrzi. Jsou z poloviny 16. století,“ říká spolumajitel orlické tvrze Pavel Tacl. „Znamená to, že rod Strachotů, který sídlo v té době vlastnil, musel mít dobré zázemí a styky. Na sgrafitech totiž většinou pracovali italští mistři.“

Na Orlici si můžete prohlédnout expozici sklářských výrobků z někdejších orlických skláren a také archeologickou výstavu, včetně jednoho z nejdelších gotických mečů v Česku.

Také expozice knihtisku nemá ve východních Čechách obdoby. V ní si mohou při speciálních prohlídkách návštěvníci vyzkoušet práci na historických tiskařských strojích. Výstavu doplňují vzácné originální tisky a také věrná kopie Codexu gigas, známé Ďáblovy bible.

autoři: jsl , BRA
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.