Nejkratší železniční trať v Česku

16. leden 2015

Nejkratší úsek železnice a nejkratší koleje v Česku najdete na okraji obce Sebranice na Svitavsku. Přestože jsou koleje funkční, vlak tudy jistě nikdy neprojede. Koleje totiž leží na okraji pole, na mezi pod vzrostlou lípou. A měří pouze čtyři metry!

Unikátní železniční trať, zapsaná v České knize rekordů jako nejkratší v Česku, vznikla díky snahám a recesi Spolku archaických nadšenců ze Sebranic. Inspirovala je totiž skutečnost, že mezi Litomyšlí a Poličkou měla kdysi vést železniční trať. Tento plán byl připravený C.K. dráhami v roce 1910 a trať měla procházet směrem od Litomyšle obcemi Osík, Dolní Újezd, Horní Újezd, Sebranice a Střítež. Dráhy už dokonce začaly jednat o pozemcích s jejich majiteli a trať vytyčovat. Výstavba trati se ovšem nikdy neuskutečnila. Projekt byl finančně náročný a pravděpodobným důvodem, proč se vlastně nezačalo stavět, byl začátek první světové války.

"Pomník nikdy neexistující trati"

Nejkratší železnice u Sebranic

Nejkratší koleje odhalil členové Spolku archaických nadšenců jako „Pomník nikdy neexistující trati“ na svátek sv. Václava v roce 2007, při oslavách 660 let první písemné zmínky o obci Sebranice. Koleje leží skutečně v místě, kde kdysi měla stát sebranická železniční stanice - u kapličky na Kněžství. Železniční trať je dlouhá 4090 mm a koleje mají standardní klasický rozchod 1435 mm. Koleje přeměřil komisař pelhřimovské agentury Dobrý den a do České knihy rekordů je proto zapsal jako funkční nejkratší železniční trať v Česku. Na koleje Spolek archaických nadšenců umístil také část soukolí z lokomotivy. Poblíž kolejí stojí tabulka Naučné stezky Sebranice s vysvětlujícími informacemi o Pomníku.

U kapličky a Pomníku nikdy neexistující trati se nezastavují jen turisté. Spolek archaických nadšenců, který si založila rodina Kmoškových ze Sebranic, má rád recesi. U kolejí se každoročně na svátek svatého Václava pravidelně scházejí nejen členové spolku, ale i jejich přátelé z okolí. U kolejí se fotografují v dobovém prvorepublikovém oblečení, v duchu cimrmanovských „živých obrazů“.

autor: BRA
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.