Pes, který štěká, nekouše a další nesmysly o domácích mazlíčcích

23. květen 2016

Je pravda, že psí blechy nejdou na člověka, kočka je nebezpečná pro těhotné, zvířata mají sny, pes vidí černobíle a kočka ve tmě? Prozradíme, které tvrzení je pravdivé a které ne.

Nepravda: Blechy psí na člověka nejdou
To, že psí blechy člověka opravdu pokousaly, potvrzuje už i samotný děj filmu Na samotě u lesa, odkud také pochází toto slavné tvrzení. „Blechy určitě dají přednost psům nebo kočkám, ale stane se, že poštípají i majitele. Zvláště, když jsou přemnožené,“ říká veterinární lékařka Ludmila Svobodová. Navíc pokud nám je domácí mazlíček donese do bytu, může být dost těžké se jich zbavit. Blechy se totiž nevyvíjí na psovi nebo kočce, ale venku. Ideálně v nějakém teplém a vlhkém koutě našeho bytu. A navíc vydrží opravdu hodně. Vědci uvádí, že blecha přežije bez jídla klidně i celý rok!

Nepravda: Kočky jsou nebezpečné pro těhotné ženy
Říká se, že kočky jsou přenašečky nebezpečné toxoplazmózy, která člověka běžně zase tolik neohrožuje s výjimkou těhotných žen. U nich může například vyvolat potrat nebo jinak poškodit plod. „Toxoplazmóza je pro těhotné ženy opravdu nebezpečná, ale spíše se jí nakazí z vnějšího prostředí, tedy pokud budou například pracovat na zahrádce bez rukavic. Nebo z neomyté zeleniny či syrového masa,“ říká veterinářka Ludmila Svobodová. Kočka, kterou máme doma jako mazlíčka, takové riziko údajně s největší pravděpodobností nepředstavuje.


A co může být pravda:
Psi i kočky mívají sny
Zatoulaný pes dokáže najít domov i z velké vzdálenosti
Pes je častěji víc vázán k člověku, kočka k domovu
Když pes vrtí ocasem, je šťastný. Když kočka vrtí ocasem, zlobí se

Nepravda: Pes, který štěká, nekouše
„Z vlastní zkušenosti můžu říct, že kouše,“ směje se veterinářka Svobodová. Podle ní jde o omyl způsobený pravděpodobně informací, že pes často štěká kvůli tomu, že chce protivníka zastrašit, protože se ho sám bojí. Jenže pes, který se bojí a je ve stresu, pak nemusí zaútočit přímo, ale třeba i ve chvíli, kdy se člověk otočí nebo ztratí pozornost. Zda je pes připravený zaútočit, se lépe pozná z jeho mimiky, tedy z toho, jak se tváří.

Nepravda: Pes vidí černobíle a kočka ve tmě
„Pes nevidí černobíle, jen má barevné spektrum menší než člověk,“ říká veterinářka Ludmila Svobodová. Podle ní se ale nedá s určitostí říct to, že kočka vidí ve tmě. Ona jen dokáže přizpůsobit své oči nočnímu vidění tak, že si zúží zornice. V naprosté tmě by zřejmě ani kočka nic neviděla. Na druhou stranu jsou zvířata zvyklá používat ostatní smysly intenzivněji než my, nejen zrak. Podle nich se tak kočky ve tmě také lépe zorientují. A nejde jen o sluch a čich, kočky mají také velmi citlivé fousky, které jim také velmi pomáhají v kontaktu s okolním světem.

autor: RUS
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.