Pokojová teplota, doslazování a další mýty o víně

11. listopad 2015

O víně koluje mezi lidmi stále spousta nesmyslů. Ať už se týkají jeho kvality, barvy nebo způsobu servírování. Vybrali jsme pro vás hned několik z nich, které uvedeme na pravou míru společně se sommelierem Jakubem Přibylem.

Pověra: Kvalitní jsou pouze suchá vína, v jiných je cukr

„Obsah cukru ve víně nemá s kvalitou nic společného,“ říká sommelier Jakub Přibyl. Samozřejmě tím myslí cukr, který tam je přímo z hroznů vína. „Jde o to, jaký obsah cukru mají hrozny, ze kterých se víno vyrábí. Čím více je cukru v hroznu, tím více je to víno sladké, nebo je v něm více alkoholu, na které se ten cukr přemění,“ vysvětluje.

Jste znalci? 10 otázek odhalí, co víte o víně

víno, vinobraní, prázdná sklenice

Pít víno je prý zdravé, alespoň to tvrdí stále více odborníků, a to včetně lékařských kapacit. Je ale potřeba si vybrat víno kvalitní. A pít ho v přiměřené míře. Víno se hodí k řadě příležitostí.Víte ale, jak si ho vychutnat co nejlépe? A jak si víno správně vybrat? Co vlastně o víně víte?

Tedy, čím víc jsou hrozny sladší, víc zralé, tím víc cukru v hroznu je a ten nezmizí. Takové víno je buď sladší, nebo má vyšší obsah alkoholu. „Češi se za to stydí, a proto tvrdí, že mají v oblibě suchá vína, ale není to pravda. V Česku je pořád nejoblíbenější polosuché, polosladké víno,“ tvrdí Jakub Přibyl a dodává: „To, že nám chutná, co je sladké, je přece přirozené. Teď je jen třeba se oprostit právě od toho mýtu, že když má víno sladší chuť, je doslazované,“ říká Jakub Přibyl.

Pověra: Červené víno se má mít při pití pokojovou teplotu

„Je to pravda, ale jenom tehdy, když udržujete ve svých pokojích teplotu jako na středověkých hradech, tedy okolo 16 stupňů Celsia,“ směje se sommelier Jakub Přibyl. Podle něj ale tato teplota platí spíše jen pro vína z jižních zemí, tedy taková ta hutnější, co vyrostla na jižním slunci.

Restaurace a víno

Ostatní, jako jsou například odrůdy Svatovavřinecké či Modrý Portugal, jsou nejchutnější při teplotách ještě nižších cca 13 či 14 stupňů. Bílá vína je nejlepší pít při 8 – 9 stupních, což je v podstatě skoro teplota z běžné ledničky. „Například burgundská vína nebo Chardonnay na barikových sudech snesou i 12 stupňů. A naopak vína šumivá mohou mít klidně i pouze 5 – 6 stupňů,“ říká Přibyl.

Pověra: V České republice se kvůli podnebí nedaří vyrobit kvalitní červené víno

„Samozřejmě to tady umíme!,“ tvrdí rozhodně sommelier Jakub Přibyl. Podle něj skutečnost, že červené hrozny v našem klimatu dozrávají komplikovaněji, je v jistém ohledu výhoda pro zákazníky. Vinaři jsou pak nuceni se o víno ještě o něco lépe starat.

„Když víte, že něco není tak jednoduché, tak se tomu zkrátka věnujete,“ doplňuje Jakub Přibyl s tím, že měl šanci za poslední dva roky ochutnat velkou část moravské produkce a může zodpovědně říct, že naše červená vína jsou lepší a lepší.

Sommelier Jakub Přibyl

A kterým se podle něj u nás nejvíc daří? „Právě pro to chladnější klima nejsem fanouškem českých či moravských odrůd jako Cabernet Sauvignon, Merlot nebo Cabernet Franc. Vyrobit taková kvalitní vína se podaří tak dvakrát za deset let. Odrůdy, kterým se v Česku daří jednoznačně, jsou Rulandské modré, Svatovavřinecké, Modrý Portugal a André.

Pověra: Pokud víno uchováte v ledničce, vydrží déle

Je to přesně naopak. Lednička může víno dokonce zkazit. Důvodem je nejen nízká teplota, ale především vibrace. „Neustále chvění vína způsobuje jisté chemické a fyzikální jevy, které mohou víno rozbít. Tedy nemyslím tu láhev, ale její obsah,“ vysvětluje sommelier Jakub Přibyl a dodává: „Proto je lepší pořídit si nějakou třeba i malou vinotéku, která má ten neustále startovací motor odrušen.“

A co jiného je potřeba při skladování vína? „Pokud myslíme uchování na pár měsíců, tak stačí jen nějaký kumbál, kde je stálá teplota, ta je při skladování vína nejdůležitější,“ říká Jakub Přibyl. Podle něho je ideální teplota pro skladování vína 12 stupňů, může být ale i o něco vyšší, pokud je neměnná.

A pokud si koupíme víno na delší archivaci, má to ještě další pravidla: tmu, vlhkost místnosti cca 75 procent, skladovat víno vleže, aby byl korek namočen a nemít poblíž například potraviny, třeba brambory nebo cibuli. Víno totiž přebírá pachy.

autor: RUS
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.