Pryč s diktáty! Psát správně česky může být i zábava

29. říjen 2015

Nenáviděli jste ve škole diktáty a i dnes s češtinou zápasíte? Nemusíte, naučit se správně česky nejen mluvit, ale i psát, dokáže prý každý a může to být i zábavné. Máte-li k tomu správného učitele.

„Čeština je problematická, protože obsahuje spoustu výjimek. Důležité je ale nelámat hůl a obsáhnout její základní pravidla, pak vám to bude v cca 95 procentech fungovat. Pokud se totiž zmýlíte jen ve výjimkách, není to zdaleka taková tragédie, daleko horší jsou hrubky,“ říká jazyková konzultantka Lucie Koubek, která přistupuje k českému jazyku, jak je i z jejího nepřechýleného příjmení znát, velmi moderně.

„Často se mě lidé ptají, proč, když se zabývám českým jazykem, se nejmenuji Koubková, a možná to některé z nich i irituje. Já jsem však toho názoru, že každý by se měl jmenovat tak, aby mu to bylo příjemné a aby se ve svém jméně dobře cítil,“ vysvětluje jazyková konzultantka.

Pes na vodíku

Pes na vodíku

O tom, že český jazyk může být velká zábava, svědčí i skutečnost, že je Lucie Koubek i sběratelkou jakýchsi jazykových kuriozit, tedy různých překlepů či gramatických nesmyslů, které můžeme vídat všude kolem nás. A že se zmýlí i velké firmy!

„Třeba, když přesvědčoval dopravní podnik na svých plakátech cestující, aby více jezdili MHD, že si s sebou mohou vzít i psa. Stačí, když je na vodíku,“ vzpomíná Lucie na jeden z nesmyslů, který se jí podařilo odhalit. Tedy, když v této reklamě vypadlo písmenko „t“.

„Odhalila jsem také velmi zajímavou věc na billboardu vzdělávacího centra IQlandie v Liberci. Měli tam jistě zajímavý nápad a nápis: ‚U nás se vám rozsvítí’. Bohužel tam byla ale špatně přehozena písmenka s a z,“ vzpomíná Lucie, jak foto tohoto billboardu dala na své stránky a strhla se kolem toho velká diskuze. Jedná se o záměr a vtip nebo omyl? – ptali se všichni.

„Tak jsem do IQlandie napsala a doufala, že budou upřímní. Byli. Přiznali, že to byla chyba,“ říká Lucie Koubek s tím, že je dobré si uvědomit, že takový billboard stojí hromadu peněz, a tak je jistě dobré si ho nechat zkontrolovat jazykovým odborníkem, i když se jedná jen o jednu větu.

Roszvítí nebo rozsvítí?

Nejčastější chyby dneška

Se vzrůstající oblibou internetu a sociálních sítí je textů, které čteme a které píšeme, stále více. A tak se ale bohužel klade menší důraz i na jejich jazykovou správnost. „Pozoruji v současné době například dost často úplně zbytečné chyby v psaní číslovek. Lidé píší třeba 5tý (například každý pátý šálek kávy zdarma). Je to špatně. Správně a úplně stačí napsat 5., tedy pětku s tečkou. Čeština žádné takové nápovědy nepotřebuje. I když se vám to třeba na pohled líbí víc, je to pravopisná chyba,“ říká Lucie Koubek, která se snaží naučit správný přístup k jazyku i na svých stránkách či Facebooku.

Například tak, že poskytuje lidem různé návody, jak si správnou gramatiku zapamatovat anebo jak si po sobě texty nejlépe zkontrolovat a opravit svépomocí. Třeba v případě psaní ‚mně’ a ‚mě’, ve kterém lidi stále často chybují, neorientují se. Tady Lucie Koubek radí: „Dosaďte si místo ‚mně’ či ‚mě’ třeba jméno Vašek“. Tak například místo: Dejte to mně – si řekněte: Dejte to Vaškovi. Vidím, že to jsou tři slabiky, tedy použiji variantu se třemi písmeny –‚mně’. V případě dvou slabik pak použiji pouze dvě písmena: ‚mě’, jako například ve větě: Následujte mě – Následujte Vaška.“

Jazyková konzultantka Lucie Koubek

To a další jazykové pomůcky si pak můžete také jako e-book zdarma s názvem Pravopisný tahák aneb 12 jazykových omylů, kterých se už nikdy nedopustíte stáhnout na stránkách www.luciekoubek.cz.

autor: RUS
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.