Slatiňany - dendrologicky nejbohatší zámecký park východních Čech

6. srpen 2014

Knížata z Auerspergu byli nejvýznamnější a nejzámožnější rodinou habsburské monarchie. V 18. století se knížecí větev usadila v Čechách. Jejich příslušníci tu setrvali až do roku 1945.

Pět let zbývalo do konce 18. století – první přestavby

Zámek ve Slatiňanech a zámecký park nejvíce ovlivnily přestavby Karla, knížete z Auesperku, ten zastával významné funkce u císařského dvora. Park byl v té době sice menší, neměl oplocení, volně přecházel lesoparkem v oboru, dnes známou pod názvem Slavická. Neměl děti, a tak majetek odkázal synovcovi. To bylo pro Slatiňany terno, měl totiž romantického syna.

Romantik Vincenc Karel z Auerspergu si splnil sen

Četl romány Waltera Scotta. Ovlivněn díly anglické romantické literatury, byl zaujat rytířstvím a kulturou středověku. Není se proč divit, že se pustil do novogotické přestavby zámku Slatiňany a anglického krajinného parku, vše stihnul do revolučního roku 1848.

Nové společenské i ekonomické podmínky formovaly i myšlení šlechty

Syn František Josef Auersperg modernizoval zámek, kam rodina často jezdila. Nechal vyhloubit rybník na břehu s balustrádou (kamenným zábradlím s kuželkami), kamennými vázami a schůdky do vody. V roce 1888 nechal postavit vnitřní plot. Rozděloval zámecký park na uzavřenou a otevřenou část. Otevřená část parku byla určena veřejnosti.

Slatiňany, krajinný zámecký park, průhled do krajiny ve tvaru V

František Josef proslul jako vynikající hospodář. V žádném zámeckém parku jsme nenašli areál věnovaný dětem. Ve Slatiňanech jsme nahlédli do hospodářství auespergských dětí, které bylo určeno k jejich nenásilné výchově k hospodaření. Hospodářství je zmenšeninou venkovského stavení - hlavní budova, seník, stáj...

Jako milovník dostihových koní, nechal František Josef ve Slatiňanech vybudovat hřebčín a stáje, nejmodernější v Rakousko-Uhersku. Slouží dodnes.

Slatiňanský park má bohatou sbírku dřevin. Po staletí sázené stromy vytvářejí malebnou i tajemnou krajinu zámeckého parku k projížďkám i procházkám.

autor: DAV
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.