Studánka Skautka na okraji průmyslové zóny Pardubic ožila díky studentům

Je až neuvěřitelné, že hned za průmyslovou zónou v Pardubičkách je krásný kout přírody, kterému se říká Nemošická stráň. Je to chráněná přírodní památka, kterou zdobí studánka Skautka. Tentokrát jsme se k ní vypravili s doktorkou přírodních věd Květou Sýkorovou a zahradníkem Františkem Hlubockým.

Pramen chrání betonová skruž zakrytá dřevěnou střechou. U studánky najdete i kbelík na provaze. Kolemjdoucí si díky němu mohou nabrat dostatek vody, podobně jako ji nabírali naši předkové z klasické studny.

Voda jen užitková

„Voda má jemně zvýšené dusičnany, proto cedule varuje, že je to užitková voda. Rozbor jsme dělali v roce 2013, když jsme studánku obnovovali. Navíc nejsme daleko od průmyslové oblasti a stojíme pod strání, proto se do studánky může i dostat splašková voda,“ říká Květa Sýkorová.

Botanička Květa Sýkorová a redaktorka Jitka Slezáková studují naučnou tabuli u studánky Skautky

Studánka je ale zastřešená, takže poměrně chráněná. Vodu z ní dnes využívají hlavně pejskaři. Jejich mazlíci na procházce přírodou nepohrdnou osvěžením.

Pramen zachránili studenti pardubického gymnázia

Studánka Skautka byla několik let kvůli špatnému stavu zakryta, ale díky studentům Gymnázia Mozartova pod vedením Květy Sýkorové se to změnilo. Celý rok studenti uváděli do praxe svůj projekt, který vypracovali v rámci celostátní soutěže.

„Studenti totiž nechtěli, aby projekt obnovené studánky zůstal jen na papíře. A tak jsme začali shánět finanční prostředky. Díky vstřícnosti Městského obvodu Pardubice IV se nám nakonec povedlo studánku svépomocí obnovit. Zakryli jsme ji, aby se tam nedostaly nečistoty. Navíc jsme vytvořili poutavou informační tabuli, která ukazuje, co všechno na Nemošické stráni žije a roste,“ říká doktorka Sýkorová.

Botanička Květa Sýkorová a zahradník František Hlubocký u studánky Skautky

Původně to byla obyčejná lesní studánka

Tohle všechno se stalo před čtyřmi lety. Původně byla ale na místě přírodní studánka - pramen, který vyvěral přímo ze země. V devadesátých letech se o studánku několik let staral skautský oddíl. Zřejmě proto se studánce říká Skautka. Potom se přesunul jinam a studánka začala chátrat.

Za studánkami putujeme celé léto. Klikněte do interaktivní mapy a podívejte se, kde jsou další:

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.