Tady se fantazii meze nekladou. Víme, kde studují módní návrhářky

21. leden 2015

Možná o nich ještě uslyšíte. Možná si koupíte jejich nejnovější model a možná na něj třeba vůbec nebudete mít. Řeč je o módních návrhářkách. Teď ještě sice studují střední školu v Ústí nad Orlicí, jednou to ale mohou být ikony světové módy. Kdo ví…

Obor Design oděvů na Střední škole uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí je jediným svého druhu v Pardubickém kraji. V současné době ho navštěvuje 22 studentů, přesněji - studentek. Ve čtyřech současných ročnících maturitního oboru totiž není ani jediný muž!

Poctivá „krejčovina“ i umění

Podle Jany Salabové, vedoucí oboru oděvního designu, musí studenti zvládnout nejen řemeslo, ale mít zároveň také notnou dávku představivosti a citu. Vědět, jak navrhnout konkrétní střih a potom ho také vytvořit. Obor je tedy velmi atraktivní pro ty, kteří mají rádi tvůrčí práci a přitom se chtějí naučit poctivé krejčovské řemeslo.

Nadání neznamená úspěch

Terezie Čepová je studentkou druhého ročníku oboru Design oděvů a v budoucnu se chce návrhářskou rozhodně stát. Připouští ale, že prosadit se v dnešní době není vůbec jednoduché: „Módní návrhář a designér musí mít nejen talent a zručnost, ale také se naučit, jak být dravý. Mnoha lidem právě tato vlastnost chybí. Plnit si své sny ve světě módy je pak samozřejmě o to těžší“.

Vše pod jednou střechou

Budoucí módní návrhářky mají na orlickoústecké „umprumce“ tu výhodu, že mohou spolupracovat i s kolegy z dalších uměleckých oborů. Například studenti oboru Interiérový design pro ně navrhují speciální druhy látek nebo potisk. Na přehlídky svých kolekcí mladé návrhářky samozřejmě nikdy nezapomenou pozvat spolužáky z dalšího oboru, který se specializuje na média a fotografii.

Studentky 2. ročníku oboru oděvního designu Střední školy uměleckoprůmyslové Ústí nad Orlicí

Vítězné kolekce a vítězná mola

Kolekce návrhářek z Ústí nad Orlicí nezůstávají jen mezi zdmi ateliérů školy. Úspěšné jsou i na zahraničních soutěžích a módních přehlídkách. Největším úspěchem loňského roku se stala dvě vítězství i další medailové umístění na prestižní soutěži „Módna línia mladých“ ve slovenském Prešově. Kolekce obstály v konkurenci dalších stovek modelů osmnácti přihlášených odborných škol. Tento pátek a sobotu (23. – 24. ledna) si můžete společenské módní kolekce a modely studentek Střední školy uměleckoprůmyslové Ústí nad Orlicí prohlédnout na Svatebním veletrhu v Hradci Králové.

Více než staletá tradice

Přímou předchůdkyní dnešní střední odborné školy byla Střední průmyslová škola textilní, která ovšem sama prošla velmi dlouhým vývojem. Počátky tradice textilního školství totiž v Ústí nad Orlicí sahají až do roku 1892, kdy byla ve městě, v souvislosti s velkým rozmachem textilního průmyslu, založena odborná tkalcovská škola. Slavnou éru výroby látek a textilu dnes v Ústí nad Orlicí připomíná jen opuštěný areál bývalých bavlnářských závodů Perla. K lásce k oděvům, řemeslu i umění, které může kus látky proměnit v cosi nádherného, ovšem učí mladé lidi v Ústí nad Orlicí dodnes.

autor: BRA
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka