Tajnou chodbu i banku vín ukrývá zámecké sklepení v Litomyšli

3. červenec 2016

A nejen to. V zámeckém sklepení si můžete prohlédnout i největší sbírku unikátních soch Olbrama Zoubka v České republice. A ani nebudete muset lézt po kolenou, jako v případě tajné chodby.

Jako průvodkyni si redaktorky Jitka Slezáková a Tereza Brázdová vybraly osobu nejpovolanější, kastelánku litomyšlského zámku Zdeňku Kalovou.

Sklepení pod zámkem v Litomyšli jsou velmi prostorná a rozsáhlá. A dají se rozdělit na dvě části. Jedno je pod renesančním Vratislavovým palácem. Další jednotlivé sklípky se ukrývají pod starým Kostkovským palácem. Ty slouží jako technické zázemí litomyšlského zámku.

„Ty nejstarší sklepy jsou z konce 15. a z počátku 16. století. A nacházejí se právě pod Kostkovským palácem, tedy pod nádvořím ve východním křídle zámku. První světský hrad tam nechali postavit zemanové Kostkové z Postupic. Bylo to vlastně jedno z prvních obydlí, které nebylo církevní,“ řekla nám kastelánka zámku Zdeňka Kalová.

Čtěte také

Další část sklepení vznikala ve druhé polovině 16. století. Jejím zadavatelem byl už Vratislav z Pernštejna. Nejprve se vystavělo západní křídlo, kterému se dodnes říká Vratislavovo stavení. Základy ve svahu nebyly příliš pevné, proto se musely vytvořit hluboké základy, které tvořily patro a půl pod zámkem. A právě tam jsou prostorné sklepy ze 16. století, kde se ukrývá nejen banka vín, ale můžete si tam prohlédnout největší sbírku soch Olbrama Zoubka.

Víno ve sklepě pod zámkem už v době renesance

Víno a pivo se ve sklepích pod litomyšlským zámkem se skladovalo už v době renesance. Díky stabilní teplotě kolem čtyř, pěti stupňů, se tyto místnosti používaly pro skladování piva ze zámeckého pivovaru a vína, které si dováželi aristokratičtí majitelé zámku. Co se týká současného vína, to můžete přímo v chladném sklepení ochutnat a zpříjemnit si tak letní chvíle na litomyšlském zámku.

Banka vín ve sklepení litomyšlského zámku

Tajná chodba v podobě odvodňovací kanalizace

Ze sklepů je přístupná i odvodňovací a čisticí kanalizace, která byla přestavěná v 19. století. Ta sloužila pro odvádění vody z pivovaru. A právě tato kanalizace má spojitost s legendou o tajné chodbě.

„Ta má v některých místech výšku dospělého člověka, ale jak se dostáváme ze svahu dolů, tak se chodba zmenšuje a zmenšuje, až se postupně dostane k hladině říčky Loučné. Tam je odváděna v současné době jen dešťová voda. Dříve tam plynula spotřební voda ze zámku. Pokud by někdo odvážný prolezl tím blátem, protáhl by se až do říčky Loučné. Uprchnout by se tamtudy ze zámku dalo, ale rozhodně ne elegantně.“ Řekla nám s úsměvem kastelánka Zdeňka Kalová.

Historické poklady

V původních sklepích z doby renesance můžete obdivovat krásnou klenutou cihlovou klenbu. Také vstupní oblouk. Pokud se na něj pozorně zadíváte, možná tam najdete i kameny starší, než renesanční. Kastelánka Zdeňka Kalová nás upozornila i na zazděný portál, který je černý. Tato barva je důkazem toho, že se jedná o pozůstatek z velkých požárů zámku buď v roce 1635 nebo 1775.

Jitka Slezáková a Tereza Brázdová v jedné z nejstarších částí sklepení litomyšlkého zámku

Sklepení bylo dlouhá léta veřejnosti nepřístupné. Po rekonstrukci v sedmdesátých letech dvacátého století mělo dokonce sloužit jako bezpečnostní kryt pro civilní obyvatelstvo. Teprve po revoluci se konečně otevřelo návštěvníkům. Právě v těchto prázdninových dnech může být procházka sklepení velmi příjemným zážitkem spojeným s prohlídkou originálních soch Olbrama Zoubka a ochutnávkou vín.

Místo pokladu Srdce pro Václava Havla

Stálou výstavu soch Olbrama Zoubka doplňuje od roku 2014 "Srdce pro Václava Havla". Je vytvořené z nedohořelých voskových svíček, kterými lidé uctili úmrtí Václava Havla. Tuto expozici navrhl architekt Josef Pleskot. Po celém obvodu samostatné místnosti, v jejímž středu je Srdce, umístil svítící verš z prologu knihy Kazatel. Na dotykové obrazovce si můžete prohlédnout fotografie zachycující vznik Srdce. A můžete si klidně vylézt i na připravené štafle, z jejichž výšky si lépe prohlédnete útroby voskového Srdce pro Václava Havla.

autoři: jsl , BRA
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.