Věčná melounová otázka

31. červenec 2014

Hádky na téma, zda je meloun ovoce nebo zelenina, jsou věčné. I na tenhle problém se dá podívat z mnoha úhlů.

Tak například v supermarketu. Kde najdeme meloun v nabídce samo-odbavovacích pokladen? V kategorii ovoce.

Pro kuchaře je ovoce všechno, co se obvykle servíruje jako zákusek. Podle této definice je meloun ovoce. Podle botanika je ovoce každá bylina nebo dřevina, která má semena v dužnatém plodu, což opět meloun splňuje.

Jinak by kontroval zemědělec. Meloun je z čeledi tykvovitých, a podobně jako další plody rostlin z této čeledi se tedy řadí mezi plodovou zeleninu.

Pro zahradníka je řešení nejjednodušší – ovoce definuje jako plod dřeviny. Protože meloun je plodem jednoleté byliny, ovocem není.

Těšíme se!

My v rozhlase jsme si řekli, že nám je vlastně jedno, jestli je meloun ovoce nebo zelenina. Hlavně když chutná!

Co taková oliva?

Oliva je také ovocný druh. Pak je ještě skupina například skořápkatých druhů ovoce, u kterých konzumujeme semena. To jsou například ořechy – vlašské, lískové a podobně. U olivy je to podobné, tam konzumujeme plody, které mají značný obsah oleje a tedy vysokou energetickou hodnotu. Na rozdíl od ostatního ovoce s dužnatými plody, které je převážně nízkokalorické.“

Pochybnosti o svém zařazení vzbuzuje někdy také rajče

Z botanického hlediska je to bobule, podobně jako třeba angrešt, borůvka, brusinka nebo rybíz. Skupina plodů, které se nazývají bobule, je možná důvodem, proč se rajče někdy mezi ovoce řadí.

Pokud si vezmeme na pomoc Wikipedii, dozvíme se, že jednotná definice pojmu ovoce neexistuje. Jedinou možností je určit to dohodou a taxativně vyjmenovat.

Čtěte také

autor: nov
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.