Vračovice - nejstarší chalupa ve východních Čechách

4. červenec 2015

Na unikátní lidovou architekturu se jezdíme dívat do skanzenů, například do Rožnova pod Radhošťěm nebo na Veselý Kopec. Málokdo ale možná ví, že v našem kraji, v okolí Vysokého Mýta, máme dva z nejstarších vesnických domů v celém Česku.

Jedná se o dům čp. 11 v Cerekvici nad Loučnou a chalupu čp. 2 ve Vračovicích.

Stavení ve Vračovicích na první pohled nepůsobí zrovna upraveným dojmem, stavebně je ovšem velmi unikátní. Součástí objektu je totiž velmi stará roubenka, s tzv. dýmnou jizbou.

Vysoká obytná místnost, která dnes majiteli slouží jako sklad, je vytvořená z roubených nehraněných trámů. Jde o velmi staré dřevo. Dendrochronologické analýzy ukázaly, že kmeny mohly být pokácené už v roce 1538!

Nehraněné strámy pocházejí z první poloviny šestnáctého století

Nejstarší část vračovického stavení pochází tedy z první poloviny 16. století. Masivní povalový strop roubené místnosti vynáší jen jeden stropní trám. Výška stropu přesahuje 3.6 metru, takže skutečně tato místnost s největší pravděpodobností bývala dýmnou jizbou, tedy prostorem, kam mohl volně unikat kouř a místnost tím pádem vyhříval.

Jak takové vytápění fungovalo?

Dým z pece stoupal volně pod strop, kde vytvořil vrstvu. Proto musel být strop tak vysoký, aby se pod tímto kouřovým sloupcem mohli pohybovat lidé. Menším oknem, které bylo posazené výš než ostatní okna, pak kouř odcházel ven z místnosti. Zbytky „dýmného okénka“, které tesaři umisťovali nejčastěji naproti dveřím do obytné místnosti, jsou ve štítové straně domu ve Vračovicích patrné dodnes.

autor: BRA
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka