Manželé Bukáčkovi - chráněné dílny Kopeček

3. duben 2012

Manželé Bukáčkovi vedou Chráněné dílny Kopeček v Bartošovicích v Orlických horách. Stavení, za ním je už jen louka, pastviny a v dálce les. Poslední v obci.

Hranice i křižovatka území. Na západě Hradecký na jihu Pardubický kraj, na východě Polsko. Před dvaceti lety Bartošovice v Orlických horách byly malá vysídlená horská obec na hranici Polska a Východních Čech. Farář a několik rodin, které sem jezdili na chalupu, chtěli vrátit život do vysídlené horské vsi.

V roce 1992 založili občanské sdružení, nejdříve na záchranu zničeného kostela a obnovení poutního místa v Neratově (místní část Bartošovic). Rodiny se tady natrvalo usadili a k vlastním dětem přijali další do pěstounské péče. Sdružení chtělo pomáhat víc, a proto vzniklo chráněné bydlení Domov pro lidi s mentálním postižením. To byl začátek. Sdružení postupně zrekonstruovalo řadu budov, v jedné z nich byly vybudovány Chráněné dílny Kopeček.

V roce 2006 se manželé Bukáčkovi stěhovali do opravené budovy. Ale jejich práce začala už před několika lety. Pod Sdružením Neratov o.s. realizovali myšlenku chráněných dílen. Spousta jednání, projektů, napětí. Několik grantů a evropské fondy pomohly.

Ožívají dílny textilní, keramická a košíkářská. Denně autobus sváží pracovníky s různými handicapy. Výrobky z Chráněných dílen Kopeček nejsou jen terapií, jsou vyrobeny s profesionální zručností. To je smyslem těchto dílen. Mají značku: Orlické hory originální produkt.

Manželé Bukáčkovi za objekt chráněných dílen zodpovídají ekonomicky i odborně. Dali dílnám směr, postižení občané vědí, že jejich práce má smysl, jejich výrobky se rozvážejí do několika obchodů Hradeckého i Pardubického kraje.

autor: DAV
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.