Bohuslav Vítek - muzikolog

27. září 2014

Prvořadý znalec nových i starých nahrávek a náruživý diskofil. A toto fandovství je z jeho rozhlasových příspěvků slyšet. Když sám neposlouchá hudbu anebo o ní nepíše, relaxuje nejraději na nejrůznějších turistických trasách českých kopců a hor.

Muzikolog, publicista, dramaturg a pedagog, rodák z Litomyšle a autor knihy Přehled dějin světové hudby - PhDr. Bohuslav Vítek - byl hostem Jolany Voldánové v pořadu Rande s Jolanou v sobotu 27. září 2014 po 18 hodině.


Po střední škole v Pardubicích studoval na Filozofické fakultě Karlovy univerzity v Praze, obor hudební věda. Od roku 1978 byl zaměstnán v Komorní filharmonii v Pardubicích nejprve jako dramaturg a od roku 1985 do 1990 jako ředitel.

Současně v letech 1990-93 byl pedagogem Konzervatoře v Pardubicích a poté (1990-2000) působil ve funkci dramaturga Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, byl také vedoucím redaktorem redakce vážné hudby stanice Český rozhlas Vltava. Dnes je tam externím redaktorem.

Současně působí jako externí pedagog Konzervatoře v Pardubicích a lektor dramaturgie Komorní filharmonie Pardubice.

Bohuslav Vítek se v odborné praxi věnuje především problematice hudební dramaturgie. Zpracovává četné texty do bookletů kompaktních desek, vytvořil více než šest set celovečerních pořadů pro Český rozhlas - většina z nich byla uvedena v pořadech stanice Vltava CD Laser.

A jeho cesta k mikrofonu?

Uskutečnila se poměrně pozdě, protože až do počátku devadesátých let pracoval v jiných profesích, byť ne až tak rozhlasu vzdálených. Externě ale s rozhlasem (s krajským studiem Hradec Králové) spolupracoval už v osmdesátých letech.

Rozhlasem ale prakticky žije Bohuslav Vítek od narození, neboť dětství prožil v místech, kde nebyl profesionální kulturní život. Jeho první koncerty, jež coby posluchač prožíval, byly rozhlasové a dodnes na ně nedá dopustit.

"Ač doménou rozhlasu je aktuální odraz současného širokého společenského tepu, přímo nejposvátnějším místem je pro mě rozhlasový hudební, ale i literární archiv. Považuji jej za národní kulturní památku", říká PhDr. Bohuslav Vítek.

autoři: nov , Jolana Voldánová
Spustit audio