Miroslav Táborský - herec

1. listopad 2014

Jolana Voldánová si tentokrát do pořadu Rande s Jolanou pozvala herce, kterého nemůžete ve filmu přehlédnout. Jeho mimika je natolik výrazná, že role padouchů, které mu režiséři často dávají, jsou velmi přesvědčivé.

Miroslav Táborský hraje v Divadle v Dlouhé, vidět jste ho ale mohli v Koljovi, ve Vratných lahvích, v pohádkách Lotrando a Zubejda či Jezerní královna nebo v seriálu Zdivočelá země.

Zahrál si ale i po boku takových hvězd jako je Penelope Cruz, Matt Damon, Heath Ledger nebo Sigourney Weaver.

"Narodil jsem se v Praze, ale vyrostl jsem v Hradci Králové, kam jsme se s rodiči přestěhovali, když mi byl rok a půl. Tam jsem bral rozum až do třiadvaceti let, než jsem se dostal na DAMU a prožil všechny ty pěkné Věci jako první citová vzplanutí a kamarádství. Hradec mám ale rád i z jiného důvodu. Považuji ho za jedno z mála měst, která jsou urbanisticky "nezkažená". Díky architektu Gočárovi, který mu dal už za první republiky základní podobu a kromě zajímavých staveb, jež obdivuji, vytvořil i nadčasový územní plán rozvoje města. Hradec Králové považuju za krásné místo pro život - je odtamtud blízko do hor, kolem je voda i krásná příroda, a nebýt práce v Praze, asi bych tam zůsta", říká Miroslav Táborský.

"Mám pocit, že už asi pět nebo šest let žiju v takovým pracovním víru, že toho je strašně moc. Já si ale nestěžuji, protože mne má práce baví a doufám, že je to na ní znát. S Divadlem v Dlouhé jsme udělali několik pěkných inscenací a získali jsme titul "Divadlo roku". A hodně práce mám v rozhlase, což mne moc baví, musím říct", dodává Miroslav Táborský.

Rande s Jolanou a hercem Miroslavem Táborským si můžete naladit v sobotu 1. listopadu 2014 po 18 hodině. Těší se na vás Jolana Voldánová.

autoři: nov , Jolana Voldánová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.