Petra Novotná - kaskadérka, dublérka filmových hvězd

6. prosinec 2013

Má za sebou natáčení velkofilmů Království nebeské nebo Hobit, točila se Spielberg i Scottem

Petra Novotná z Pazuchy u Litomyšle, matka šestileté dcery, je cvičitelkou jezdeckých koní, kaskadérkou a dublérkou. Lásku ke koním i práci filmové kaskadérky „zdědila“ po svém otci Jaroslavovi. Její první film byla česko-italská pohádka Princezna Fantaghiro z roku 1991. O pár let později přišel úspěšný britský dobrodružný seriál Červený bedrník. V roce 2001 točila Aféru s náhrdelníkem, kde fungovala jako koordinátorka koní a hlavní hereckou hvězdu Hillary Swank tehdy učila jezdit na koni. V témže roce se na obrazovkách objevila i pohádka Královský slib, kde dublovala Lucii Vondráčkovou. V roce 2003 ji nalezneme v titulkách megahitu Návrat do Cold Mountain, kde Novotná dělala dublérku Nicole Kidman.

Čeští diváci znají také film Poslední legie, v němž dublovala na koni hlavní herečku Aishwarya Rai. Podobně ve filmu Království nebeské režiséra Ridley Scotta pracovala jako horse wrangler a jezdila na koni za herečku Evu Greenovou.

Za svůj dosud nejlepší film považuje War Horse Stevena Spielberga, který měl premiéru v roce 2011. Jejím dalším vrcholem bylo natáčení velkofilmu Hobit režiséra Petera Jacksona, kvůli čemuž strávila na Novém Zélandu rok a půl. V příštím roce bude mít na BBC premiéru televizní seriál Tři mušketýři, kde pracovala jako horse master. Na příští rok má přislíbené pokračování „mušketýrů“. „Práce je dost, ani ji nemusím hledat,“ usmívá se drobná blondýnka, pro kterou je její současné zaměstnání úžasným koníčkem a splněním životního snu.

02788080.jpeg

I další host Jolany Voldánové se může pochlubit mezinárodními úspěchy. Tento pardubický rodák patří k nejlepším tuzemským reportážním fotografům. Jeho snímky získaly řadu cen na Czech Press Photo. Jako jeden z mála Čechů se také stal držitelem prestižní ceny World Press Photo, kterou obdržel za kolekci fotografií z dostihového prostředí. K mikrofonu si Jolana Voldánová v pátek 13. prosince pozve fotografa Romana Vondrouše.

Jolana Voldánová a Roman Vondrouš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.