Robert Segmüller – bývalý fotbalista

26. říjen 2012

Legendární útočník pražské Slavie strávil pět sezon v Pardubicích

Skvělý útočník, pohotový střelec, který v lize nastřílel 57 gólů. To je Robert Segmüller, poněkud utajená legenda československého fotbalu, která svůj osud spojila i s pardubickou kopanou.

Do Pardubic přišel koncem 60. let z Plzně a strávil zde pět sezon. V letech 68 – 69 VCHZ Pardubice kopali první ligu. V týmu „chemiků“ vedle něj nastupovali např.: Karel Jarolím, František Cipro nebo Josef Čaloun. Na rozdíl od sousedního Hradce Králové je fotbal v Pardubicích „Popelkou“ a první liga se tu v historii kopala jen pár let. Přesto Pardubicemi prošla řada osobností – za armádní Duklu v 60. letech nastupovali legendy Andrej Kvašňák, Zdeněk Zikán nebo Josef Vengloš.

Robert Segmüller ve slávistickém dresu

Z Pardubic přestoupil do pražské Slavie, kde působil v letech 1973 až 1978, celkově v červenobílém dresu odehrál 270 zápasů, z toho 122 ligových. Do Slavie přišel z druholigových Pardubic v osmadvaceti letech a ze začátku se potýkal s nedůvěrou fanoušků. Po té, co ale začal sázet jeden gól za druhým, tak si je brzy naklonil na svou stranu. Ve Slavii nastřílel celkem 177 branek, z toho 54 ligových, zahrál si i několik mezinárodních zápasů. Jeho dlouholetým spoluhráčem a kamarádem byl i další slavný slávista – František Veselý.

Po odchodu ze Slavie působil ve slavné ale už pouze nižší soutěže hrající Admiře, kde se záhy stal i trenér. Jako kouč působil i v několika dalších klubech. Dnes je Robert Segmüller v důchodu a pomáhá synovi na koupališti Stírka na Praze 8.

Koho si pozve Jolana Voldánová příští týden? Do studia dorazí rodák ze Svitav, uznávaný hudebník, který prošel kapelami Zoo nebo Ćeské srdce. Nejvíce se proslavil ve skupině Čechomor, která hraje vlastní úpravy lidových písní. S ní se také objevil v úspěšném filmu Petra Zelenky Rok ďábla. V listopadu Čechomor vystoupí na třech koncertech s americkou písničkářkou Suzanne Vega a v následujícím roce kapela oslaví 25 let existence. Na Rande se staví houslista a zpěvák Čechmoru Karel Holas.

Jolana Voldánová a Karel Holas
Spustit audio