Věra Krincvajová – dramaturgyně, producentka

17. květen 2013

Hostem Jolany Voldánové byla dramaturgyně Áčka a Tajemství rodu, někdejší válečná zpravodajka a duší cestovatelka

Věra Krincvajová se narodila v Brně, ale záhy se s rodiči přestěhovala do Pardubic, kde strávila dětství. Již od mládí inklinovala k psaní a literatuře, na gymnáziu založila vlastní časopis a vcelku logicky vystudovala Fakultu sociálních věd na Karlově Univerzitě

Během revolučního období kolem 17. listopadu 1989 byla přímou účastnicí policejního zásahu proti studentům na Národní třídě. Druhý den se společně se spolužačkou Klárou Pospíšilovou vydávají na Letnou navštívit premiéra Ladislava Adamce, aby mu popsaly události předchozího dne na Národní třídě. Po revoluci založila společně s Romanem Vaňkem, Pavlem Žáčkem nebo Danem Hrubým Studentské listy. Spolupracovala také se Svobodnou Evropou.

Počátkem 90. let působila jako válečná zpravodajka – byla v Chorvatsku v oblasti Karlovce a Osijeku. Pracovala jako tisková mluvčí v protidrogové komisi a učila na fakultě sociálních věd. V roce 1997 naskočila do pořadu Áčko na TV Nova, což byla jedna z prvních talk show u nás. Později se do Novy vrátila a byla výkonnou producentkou pořadu Mr. GS.


V roce 2010 přijala nabídku České televize a stala se vedoucí oddělení marketingu a komunikace. Záhy si k tomu přidala i práci dramaturgyně několika dílů dokumentárního cyklu Třináctá komnata, podílela se také na seriálu Tajemství rodu. 23. května bude mít v kinech premiéru film Fulmaya, děvčátko s tenkýma nohama. Na neobyčejném příběhu s Dorotou Nvotovou v hlavní roli se podílela jako dramaturgyně.

Tajemství rodu

Patří k mnoha hereckým legendám, které začátky své herecké dráhy spojily s Východočeským divadlem. V pardubickém kulturním stánku strávil čtyři roky a seznámil se zde i se svou osudovou ženou Věrou Galatíkovou. Znát ho můžete ze seriálů Nemocnice na kraji města, Kriminálka Anděl a Malý pitaval z velkého města, prošel Vinohradským i Národním divadlem.
Skvělý herec a dabér, charismatický gentleman a intelektuál Ladislav Frej bude v pátek 24.5. dalším hostem Jolany Voldánové.

Jolana Voldánová a Ladislav Frej
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.