Zdeněk Rumpík - herec Východočeského divadla Pardubice

13. prosinec 2014

Hostem Jolany Voldánové v pořadu Rande s Jolanou bude v sobotu 13. prosince 2014 po 18 hodině herec Východočeského divadla Pardubice Zdeněk Rumpík.

Než začal s herectvím, dělal horníka, ale divadlo ho uchvátilo. S profesionálním herectvím začínal v Olomouci, kde během svého sedmiletého angažmá hrál mimo jiné Romea. V Pardubicích poprvé působil na přelomu 70. a 80. let, kdy po sedmi letech odešel z Olomouce. A proč zrovna Pardubice?

0:00
/
0:00

„To bylo několik komponentů. Herec v prvním angažmá by neměl být déle než sedm let. Něco na tom je. Potom do toho přišlo to, že manželka tady měla rodiče, takže jsem byl do Pardubic zvyklý jezdit.“

V letech 1986 až 1990 působil v Hradci Králové jako herec a ředitel. Tuto éru okemntoval slovy: „Byly chvíli, kdy jsem tu práci dělal rád, ale pak byla chvíle, kdy jsem byl rád, že jsem mohl požádat o uvolnění z funkce a vrátit se zpátky ke své profesi.“

Poté už, s výjimkou pauzy strávené v Divadle Skelet Pavla Trávníčka, věnoval své herecké roky Pardubicím. V divadle Skelet nejen hrál hlavní role, ale také vyráběl ve svém volnu kulisy.

Vedle divadla se věnuje i práci pedagogické, ve Východočeském divadle vede Mladé divadelní studio LAIK.

Příjemný poslech!

autor: Jolana Voldánová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.