Potraviny pro zvláštní lékařské účely

7. leden 2012

Teprve v 60. letech vznikl v Československu obor klinická výživa. Dnes je u nás lékařů s touto specializací tak asi na tři sta. MUDr. Zuzana Kala Grofová se klinické výživě věnuje od ukončení studií. Přednášela pět let na Univerzitě ve Finském Turku i na mnoha mezinárodních sympoziích.

Myšlenkou MUDr. Zuzany Kala Grofové je tzv. mentální mapa – vytvoří mentální mapu výživy pro konkrétního jedince. Dosud se preferuje jednotná výživa k určité indikaci, MUDr. Kala Grofová svými výzkumy potvrdila nutnost vycházet z individuality pacienta.


Potraviny pro zvláštní lékařské účely slouží k předoperační i pooperační výživě, k výživě nemocných pacientů. Některé nemoci se bez ní neobejdou. Obor klinická výživa zachraňuje nemocné od úmrtí na podvýživu či vyhladovění. Pacienti nepociťují hlad a v důsledku hrozí i smrt.


Pokud znáte z nemocničního prostředí vaky, z kterých vám cosi kape do žil – může se jednat i o umělou výživu neboli potravinu pro zvláštní lékařské účely. Použití této výživy se indikuje v několika formách. Pacienti s vývody do žaludku i do střev mohou užívat umělou výživu i doma. Kdo může polykat, jsou připravena i chutná „pitíčka“. Je libo káva?


V příští Živé laboratoři MUDr. Zuzana Kala Grofová svou metodu mentální mapy užije k léčbě obezity.

Pořad vznikl za podpory projektu „Podpora odborného vzdělávání a rozvoje vědeckovýzkumného týmu Centra materiálového výzkumu Pardubice“.
Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

autor: DAV
Spustit audio