Fakulta restaurování UPCE součástí mezinárodního projektu FIGURAMA

9. září 2012

Akademický malíř Lukáš Tůma krásu umění předává svým studentům Fakulty restaurování Univerzity Pardubice.

Navíc studenty vede být i svébytnými autory svých výtvarných děl. Osobně se zasloužil o to, aby práce nadaných jedinců byly uvedeny v prestižním mezinárodním výtvarném projektu Figurama.

Zakladateli ojedinělého projektu Figurama jsou akademický malíř Karel Pokorný a profesor Boris Jirků. Figura, postava je tématem prací studentů i pedagogů projektu Figurama.

Krása lidské postavy je osou či těžištěm všech období. Proměnný vnitřní život člověka navíc dodává lidské postavě odlišné podoby. V letošním desátém ročníku byly práce studentů třinácti vysokých škol a pedagogů představeny na výstavách v zámeckých prostorách v Litomyšli, v hale Terminálu 2 letiště v Ruzyni v Praze a podzim bude patřit Plzni. Studenti Fakulty restaurátorství UPCE byli vybráni z ateliérů akademického malíře A. Ogouna a akademického malíře L. Tůmy.

"Objev nové krásy je smyslem každé doby. Žít uprostřed vznikajícího umění, to je ztělesněním radosti člověka, který ho vnímá a jehož život je díky tomu bohatší a šťastnější."
- prof. Franc Novinc Univerzita Ljubljana


Pořad vznikl za podpory Univerzity Pardubice a projektu BRAVO - Brána vědění otevřená - který je spolufinancovaný evropskýmy fondy a státním rozpočtem České republiky.

autor: DAV
Spustit audio