Skutterudit - zázrak pro termoelektrické generátory

22. únor 2014

Výjimečné materiály pro termoelektrické generátory zkoumají vědci z týmu docenta Čestmíra Drašara.

Nové termoelektrické generátory na bázi skutteruditu už brzy mohou být součástí například automobilu. Takový generátor dokáže odpadní teplo spalování benzínu změnit na elektrickou energii. Ušetří benzín i životní prostředí. Jistě byste si přáli lednici, která bude tichá, spolehlivá, bez údržby po desetiletí. Stačí vyměnit termoelektrický generátor.

A termoelektrické generátory jsou potřeba i pro sondy vypuštěné do hlubokého vesmíru. Tam, kam už Slunce nedosáhne, a je potřeba elektřina.

Skutteruditové materiály mají vynikající vlastnosti potřebné pro novou generaci termoelektrických generátorů - především spolehlivost, výkon, dlouhověkost.

Vlastnosti nových syntetických skuteruditů zkoumají v laboratoři docenta Čestmíra Drašara Ústavu aplikované fyziky a matematiky Univerzity Pardubice. Nové materiály pro termoelektrické generátory zkoumají společně s odborníky ze Společné laboratoře chemie pevných látek Akademie věd ČR a Univerzity Pardubice. Nad experimentem hovořili ing. Jiří Navrátil Ph.D., ing. Vladimír Kucek Ph.D. a docent Čestmír Drašar.

Pořad vznikl za podpory Univerzity Pardubice a projektu BRAVO - Brána vědění otevřená - který je spolufinancován evropskými fondy a státním rozpočtem České republiky.

autor: DAV
Spustit audio