Z Ohrazenic do Říma! Mladé fotbalistky znají chuť vavřínů

26. červen 2014

Fotbalistky ze Základní a Mateřské školy Pardubice-Ohrazenice ovládly česko-slovenské finále turnaje v dívčí kopané! V posledním utkání vyhrály těsně 1:0 nad slovenským soupeřem. Nejenom s autorkou vítězné trefy Terezou Prokůpkovou mluvil Jakub Malý.

„Ten gól byl snad nejdůležitější, co jsem kdy dala. Obehrála jsem protihráčku i gólmanku a balón jsem uklidila do prázdné brány. Jinak hraju asi od osmi let,“ řekla úspěšná sportovkyně ve studiu Českého rozhlasu Pardubice.

Její kolegyně z týmu Tereza Štěpánková se fotbalu věnuje zhruba od sedmi let. Cesta k němu u obou vedla přes rodinné příslušníky. Štěpánková říká, že sleduje probíhající mistrovství světa: „Hodně se tam můžeme naučit, například kličky. Dá se něco odkoukat.“

Měření sil se zúčastnilo 828 českých a 640 slovenských školních týmů.

Hráčky urazily dlouhou cestu

Turnaj začal podle trenéra Kamila Kozáka loni v září: „Přihlásili jsme se poprvé. Do té doby jsme jako sportovní škola nemohli. Zúčastnili jsme se obou kategorií. Navzdory zraněním to dívčí kolektiv dokázal dotáhnout až do vítězného konce. Ve finále proti nám stála motivovaná děvčata-dvojnásobné vítězky ze Slovenska.“

Jako ambasador turnaje působil bývalý reprezentant Jan Koller. Hráčky z Pardubic-Ohrazenic teď čeká cesta do Říma. Tady by měl proběhnout třídenní tréninkový kemp s brazilskými kouči a turnaj jednotlivých evropských vítězů.

Psychika odlišuje holky od kluků

A jaký je vůbec rozdíl v přípravě fotbalistů a fotbalistek? „Hlavně v psychice je ten velký rozdíl. Kluci se na nejvyšší úrovni těší na každý zápas. U holek přeci jen bojujeme trochu s tím, že to některé berou jako kroužek. V mužské kopané každý vidí ten potenciál do budoucna. Tréninková morálka se na druhou stranu zlepšuje, dívek přibývá. Tady v Pardubicích má podle mě dívčí fotbal velkou budoucnost,“ myslí si Kozák.

autor: MAL
Spustit audio